שיתוף פעולה ירוק: בפרויקט ייחודי מסוגו בעולם יוקם גג ירוק מחקרי על גג הכנסת
הפרויקט שעליו דווח לפני מספר שבועות קורם עור וגידים: במסגרת שיתוף הפעולה, יוקצו כ- 800 מ”ר משטח גג הכנסת לטובת הקמת גג ירוק, שישולב לצד המערכת הפוטוולטאית (פאנלים סולארים) שיוקמו על גג הכנסת. “יש לי תחושה שהגג המחקרי הירוק, שיוקם בשיתוף אוניברסיטת חיפה, יהווה מודל עבור פרלמנטים אחרים בעולם שירצו לקדם מחקר סביבתי”, אמר יו”ר הכנסת ח”כ יואל יולי אדלשטיין*
בפרויקט ייחודי מסוגו בעולם, תקים הכנסת בשיתוף אוניברסיטת חיפה גג ירוק מחקרי על גג הכנסת, כחלק מפרויקט “כנסת ירוקה”, כך הכריזו היום (יום ה’) יו”ר הכנסת ח”כ יולי יואל אדלשטיין ונשיא אוניברסיטת חיפה עמוס שפירא, בפגישה שהתקיימה בלשכת יו”ר הכנסת. “אני שמח וגאה בכך שהכנסת הופכת להיות לא רק ירוקה בתחום המעשי אלא גם בתחום המחקרי. יש לי תחושה שהגג המחקרי הירוק, שיוקם בשיתוף מרכז המחקר ע”ש קדס לאקולוגיה של גגות ירוקים באוניברסיטת חיפה, יהווה מודל עבור פרלמנטים אחרים בעולם שירצו לקדם מחקר סביבתי”, אמר יו”ר הכנסת ח”כ יואל יולי אדלשטיין. “אוניברסיטת חיפה גאה לקחת חלק בפרויקט ‘כנסת ירוקה’ ולרתום את הידע המדעי שלנו לנושא סביבתי כה חשוב”, הוסיף נשיא אוניברסיטת חיפה עמוס שפירא. מנכ”ל הכנסת, מר רונן פלוט: “הגג המחקרי הירוק שיוקם, ישפר את היעילות האנרגטית של מבנה הכנסת אך הוא חשוב לייעול אנרגטי של המערכת הפוטוולטאית הגדולה, על שטח של 4650 מ”ר, שאנו מקימים בימים אלו. במידה והמחקר יאשש את ההנחה שגגות ירוקים משפרים את היעילות האנרגטית של מערכות פוטוולטאיות, נשקול בעתיד להוסיף גג ירוק ליד המערכת הפוטוולטאית הגדולה ובכך לייעל את פעילותה. הגג הירוק יהיה טוב למחקר, חינוך ולימוד. אנו נקים מסלול מיוחד למבקרים שיוכלו ללמוד מהמחקר שיתבצע בקרוב בכנסת”
בתחילת שנת 2014 השיקה הכנסת את פרויקט “כנסת ירוקה”, במסגרתה עוברת הכנסת “מהפכה” סביבתית, הכוללת בין היתר הקמת מערכת פוטוולטאית (פאנלים סולארים) על גג הכנסת בהיקף של 4,650 מ”ר. מערכת זו היא הגדולה מבין אלו המוצבות על פרלמנטים בעולם. בעקבות פרויקט זה, הכנסת שואפת להפוך לפרלמנט הירוק ביותר בעולם. כעת, במסגרת שיתוף פעולה עם חוקרי מרכז המחקר ע”ש קדס לאקולוגיה של גגות ירוקים באוניברסיטת חיפה, בראשות פרופ’ ליאון בלאושטיין ובניהולו של ד”ר שי לוי, היא גם תהיה היחידה שבה יתקיים פרויקט מחקרי לחקר גגות ירוקים – גגות עליהם מגדלים צמחים שונים.
לגגות הירוקים מגוון תועלות: הגדלת מגוון המינים, שיפור נופי, שיפור אנרגטי של בניינים וחיסכון בחשמל, בידוד המבנה מרעש, צמצום תופעת “אי חום עירוני”, שיפור האיטום של הגג ושמירתו לאורך שנים, עליית ערך הנכס והנכסים סביבו וצמצום הנגר העילי והעומס על מערכות הביוב ועוד.
במסגרת שיתוף הפעולה, יוקצו כ- 800 מ”ר משטח גג הכנסת לטובת הקמת גג ירוק. במסגרת המחקר, ישולב, על גג משכן הכנסת, גג ירוק לצד מערכת פוטוולטאית וייבדק האם שילוב כזה מגדיל את נצילות התאים הפוטו-וולטאיים ואת מגוון המינים. בניגוד לטענות כי הגגות הירוקים והתאים הסולאריים “מתחרים” על אותם משאבים בגג, ולכן עדיף שלא יהיו יחדיו – טוענים חוקרי האוניברסיטה כי למעשה שילוב מערכות אלו עשוי לשפר את הביצועים של שתי המערכות.
לדבריהם, מחקרים רבים הוכיחו שגגות ירוקים מפחיתים את הטמפרטורה על הגג ולכן הם עשויים לשפר את יעילות ייצור החשמל של לוחות סולאריים והצל מהפאנלים יכול לתרום למגוון המינים ויחסוך במים להשקיה. אם ממצא זה אכן יאושש, יהיה ניתן לבחון הרחבה של גגות ירוקים אל המערכת הפוטוולטאית הגדולה. יצוין כי הן גגות ירוקים והן מערכות פוטוולטאיות תורמות ליעילות אנרגטית יותר גדולה של מבנים בכך שהן בולמות את הקרינה הישירה של השמש. הגג הירוק המחקרי יחד עם המערכת הפוטוולטאית הגדולה של הכנסת צפויים לתרום ליעילות אנרגטית יותר גדולה של הכנסת.
“כנסת ישראל ביחד עם החוקרים שלנו יהיו אור לגויים בתחום הקיימות (סביבה, חברה וכלכלה) בכלל ובמחקר גגות ירוקים בפרט. זה טוב למדינה וזה טוב לאוניברסיטת חיפה”, אמר נשיא האוניברסיטה עמוס שפירא.