טיפולים טבעיים במחלת פסוריאטיק ארטריטיס
מחלת הפסוריאטיק ארטריטיס פוגעת ב-5-7% מחולי פסוריאזיס. במחלה זו, בנוסף לתסמינים שיש למחלת הפסוריאזיס בעור ובציפורניים, יש גם כאבי מפרקים. המצב הדלקתי המלווה מחלה זו דומה מאוד למצב בדלקת מפרקים שגרונתית. עדיין לא ברור אם מחלה זו הינה שלב מתקדם של מחלת הפסוריאזיס או שהיא מחלה בפני עצמה. פגיעתה העיקרית היא באצבעות הידיים, הרגליים והגב התחתון, אבל יש שהיא גורמת גם לכאבי מפרקים שונים בגוף. תסמיני המחלה בעור ובמפרקים מופיעים או נעלמים בו זמנית. מחלה זו יכולה להיות קלה אבל גם חמורה שגורמת לדפורמציות ולנכויות.
סיבותיה לא לגמרי ברורות אבל יש בה מרכיבים תורשתיים, סביבתיים וחיסוניים. קיימת השערה שסוג מסוים של בקטריות מזיקות המתפתחות במעי הגס גורמות לתגובה חיסונית. מחלה זו קשורה גם להמצאות רמה גבוהה של חומצה ארכידונית בדם. לסובלים ממחלה זו מומלץ לעבור בדיקות לאלרגיות, המצאות קנדידה, חדירות המעי ובדיקת רמות של ויטמינים ומינרלים בדם.
טיפולים מוצעים
בראש ובראשונה יש לצרוך תפריט של מזון בריא, צמחי ברובו, אורגני, טרי וכמה שפחות מעובד. תוספי מזון שנמצאו עוזרים לשיפור המצב הדלקתי ולמניעת החמרה של המחלה הם שמן נר-הלילה, שמן בורג’, שמן דגים, התבלין כורכום וכורכומין המופק ממנו, ברומלין וקוורצטין. חשיפה לשמש וויטמין D חשובים אף הם. יש לדאוג לבל יחסר סלניום ולשפר את אוכלוסיית חיידקי המעיים הטובים על-ידי צריכת כמוסות אצידופילוס או יוגורט צמחי וירקות כבושים ביתיים ללא פיסטור אחרי החמצתם. אבץ וחומצה פולית חשובים אף הם וכמותם תכשירי חותם זהב (לזמן קצר, עד שבוע), גלוקוזמין, זרעי גדילן או סילימרין, לציטין, פוספטידילכולין, פרופוליס וחומצה פולית. כל אלו נמצאו עוזרים בניסויים שונים.
מן הראוי לבדוק שתי גישות חדשות לטיפול במחלה. האחת היא נטילת כמוסות של מיצוי אקלוניה קאוה והשנייה היא תפריט לפי שיטתה של יוהנה בדוויג. בחוברת זו יש הסבר מפורט על שיטתה של יוהנה בדוויג. אקלוניה קאוה והתכשיר המיוצר ממנה, ECE, הם מדכאי דלקות ומנטרלי נזק דלקתי. תכשיר זה, תמצית של אצות הים אקלוניה קאוה הגדלה בים סביב יפן וקוריאה, הוא בעל יכולת השפעה דרמטית על המצב והתסמינים של דלקת מפרקים שגרונתית. אין בספרות נתונים על טיפול איתו בפסוריאטיק ארטריטיס, אבל לאור השפעתו, שאין דומה לה, במחלות רבות אחרות כמו דלקת מפרקים שגרונתית, כל הסיכויים שהוא יעזור גם לחולי פסוריאטיק ארטריטיס.
החומר ליפופוליסכריד מעלה בגוף את הייצור של פרוסטגלנדין E2. חומר זה שנוצר בגוף הינו מעורר דלקות רב עוצמה. התכשיר ECE בולם את הייצור שלו. בריכוזים של 10, 30, 60 ו-100 מק”ג למ”ל, אפקט המניעה של ECE לגבי פרוסטגלנדין 2E היה 61%, 85%, 92% ו-99%, יותר מיכולת המניעה של התרופה סילוקוקסיד אותה נותנים רופאים לטיפול בפסוריאטיק ארטריטיס. ECE הינו תכשיר טבעי, אנטיאוקסידנט 10 עד 100 פעמים חזק יותר מכל אנטיאוקסידנט טבעי אחר ופעולתו בגוף מתמשכת 12 שעות, לא 30 דקות כפי שפועלים מרבית האנטיאוקסידנטים האחרים המצויים בירקות למיניהם. ECE מצוי כיום למכירה גם בארץ.
* האמור במאמר זה אינו בגדר ייעוץ או מרשם רפואי אלא מידע שהופיע בעיתונות מדעית או ברשת האינטרנט. על מי שנזקק לטיפול, יש לפנות לרופא או תזונאי, בהתאם למצבו.
מאת: ד”ר מרדכי הוכברג Ph.D, תזונאי. מתוך כתב העת “תזונה פלוס”. לרכישת מנוי, התקשרו 08-9407466