ראשי » הוליסטיקה-כללי, נטורופתיה, רפואה טבעית, תזונה-דיאטה » סויה לשיפור זיכרון ותפקוד שכלי

סויה לשיפור זיכרון ותפקוד שכלי

איזופלבונים מסויה משפרת זיכרון ותפקוד שכלי

רוצים לשפר את הזיכרון ואת היכולת הקוגניטיבית? איכלו סויה !  לתזונה משמעות ניכרת על מצבנו השכלי, הרגשי והפיזי ולפיכך שינויים תזונתיים עשויים לשפר את איכות החיים ואת תפקודנו במישורים לא צפויים כמו שיפור היכולות השכליות והזיכרון.

סויה. מקור: ויקיפדיה רישיון שימוש חופשי. באדיבות משרד החקלאות האמריקאי.

סויה. מקור: ויקיפדיה רישיון שימוש חופשי. באדיבות משרד החקלאות האמריקאי.

ממצאי מחקרים מוכיחים כי נשים מצליחות טוב יותר מגברים במבחני זיכרון מסוימים. סברות מחקריות הועלו באשר לסיבה האפשרית לתופעה כנעוצה בהבדלים באסטרוגן הפועל על קולטני אסטרוגן במוח המשפיעים על איזורים שונים במוח כמו האונה הקדמית וההיפוקמפוס האחראי על תפקודי שכליים וזיכרון.

החומרים האיזופלבונים isoflavones אשר מצויים בסויה הינם בעלי פעולה דומה על קולטני האסטרוגן במוח ולכן החוקרים במחקר זה שיערו כי שימוש בתוסף סויה על בסיס יומי עשוי לשפר את התפקוד הקוגניטיבי ואת היכולות השכליות ובפרט את הזיכרון.

לפיכך, החוקרים בחנו בקרב 34 גברים את השפעתו של תוסף הסויה בשימוש יומיומי במסגרת מחקר כפול סמיות שנמשך 12 שבועות. הנבדקים נטלו תרופת דמה נטולת חומרים פעילים או לחלופין מידי יום כמוסה שהכילה 116 מיליגרם איזופלבונים מסויה שמורכבים מ68 mg daidzein, 12 mg genistein, 36 mg glycitin

בתחילת הניסוי לפני נטילת התוספים ובהם הסויה או תרופת הפלסבו, החוקרים בחנו את ביצועי הנבדקים בהיבטים שונים וביניהם בחינת יכולות הזיכרון- זיכרון מילולי אפיזודי, זיכרון שמיעתי וזיכרון עבודה וכן את יכולות התפקוד הביצועיות וביניהן יכולת תכנון, קשב וגמישות מנטלית וכן את העיבוד הויזואלי המרחבי.

ממצאי המחקר העלו כי האיזופלבונים אשר בסויה השפיעו באופן משמעותי ומובהק על זיכרון עבודה מרחבי Spatial Working Memory  של הגברים שהשתתפו בניסוי. כך נמצא כי בהשוואה לקבלת טיפול הדמה בתרופת פלסבו, כשהנבדקים קיבלו תוספי סויה, הם הוכיחו יכולות טובות יותר : 18% פחות נסויונות עד לפתרון הבעיה, 23% פחות טעויות וזמן תגובה נמוך ב-17% שנדרש להם כדי להשיב נכונה על שאלות זיכרון.

מן הממצאים עלה כי תוספי הסויה לא השפיעו על זיכרון שמיעתי או אפיזודי, על יכולת התפקוד הביצועית ועל עיבוד מרחבי ויזואלי. עם זאת הממצאים כאמור העלו כי  שימוש בתוסף סויה המכיל איזופלבונים בקרב גברים בריאים, עשוי לשפר את יכולותיהם השכליות של גברים.

ממצא זה הוא מעניין במיוחד לאור העובדה שבמבחן זה של זיכרון עבודה מרחבי נשים קיבלו בניסויים קודמים תוצאות טובות יותר, ולפיכך נראה שממצא זה באשר להשפעת האיזופלבונים המעוררים את קולטני האסטרוגן לשיפור הזיכרון בגברים, מחזק את ההשערה בדבר הקשר בין רמות אסטרוגן גבוהות אצל נשים לבין יכולות זיכרון עדיפות.

ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת British Journal of Nutrition על ידי חוקרים אוסטרליים מאוניברסיטת דרום אוסטרליה שבאדלייד.

תגיות:
דילוג לתוכן