מהן הסיבות לכך שאנו סובלים מהשמנה ומשקל עודף ?
עודף משקל היא תופעה גוברת בישראל ובמרבית מדינות העולם, שהוגדרה לא מכבר כמגיפה עולמית. מלבד הפן האסתטי, עודף משקל, השמנה והשמנה חולנית גורמים למגוון מחלות, תופעות לוואי, נזקים בריאותיים, תפקודיים, רפואיים, נפשיים וחברתיים. מה הם הגורמים האחראים לתופעת עודף משקל בילדים ובבוגרים?
ממצאי אלפי מחקרים שונים מעשרים השנים האחרונות, מעלים כי עודף משקל והשמנה נגרמים ממספר גורמים כמו :
1. גורמים תזונתיים – אכילת יתר – כלומר הילדים פשוט אוכלים יותר ממה שהם צריכים. אכילת יתר כוללת גם בעיה של צריכת עודף קלוריות בשל צריכת מזונות עתירי קלוריות שהינם כה זמינים בבית ובבית הספר כמו ממתקים, חטיפים מלוחים ומתוקים, גלידות, עוגות, עוגיות, מאפים. גם משקאות ממותקים שהפכו לחלק מהתפריט התזונתי של ילדים ומבוגרים רבים, הם רכיב משמעותי במיוחד התורם לעלייה המתמשכת בצריכה הקלורית הכוללת של האדם במהלך היום, ולכן מהווים רכיב תזונתי בעל השלכות תזונתיות משמינות מרחיקות לכת. זאת מלבד הנזקים התזונתיים והבריאותיים שבצריכת רכיבים נוספים המצויים בכמויות גדולות במשקאות ממותקים (לדוגמה סוכרים המגבירים סיכון לסוכרת, חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, המגבירים סיכונים לתופעות, הפרעות וליקויים שונים).
2. גורמים סביבתיים וחברתיים- מבוגרים, כמו גם ילדים, אוכלים כחלק מהווי חברתי ולעיתים תזונה לקויה מושפעת מטיב המזון ותדירות צריכתו המתרחשת בעת פעילויות בחברה ובילויים בעלי אופי חברתי (אכילה במסעדה כצורת בילוי, “מנגל- על האש” ו”ארוחות משפחתיות” תדירות מחוץ לבית, בקניון או עם חברים כבילוי משפחתי. כך גם חשיפה לפרסומות למזון עתיר שומן והעדר פרסום המעודד צריכת מזון בריא כמו ירקות ועידוד פעילות גופנית גורר השמנת יתר.
3. מיעוט פעילות גופנית ועיסוק רב בפעילויות שאינן כרוכות בהנעת הגוף כמו עבודה מול מחשב, צפייה בטלוויזיה או פעילות פנאי במחשב או מול מסך המכשיר הסלולרי.
4. גורמים פסיכולוגיים, נפשיים- לעיתים שינויים בהרגלי האכילה נגרמים בעקבות גורמים פסיכולוגיים, בעיות נפשיות, וקשיים פסיכולוגיים. מחלת הבולימיה (שהיא היפוכה של אנורקסיה) היא גורם קיצוני מעין זה המוגדר פסיכולוגי- פסיכיאטרי בעל מאפיינים גנטיים.
5. גורמים תורשתיים ונרכשים- גורמים תורשתיים והרגלי תזונה נרכשים מחיקוי סביבתי, חינוך וחוויות ילדות משפיעים על דפוסי צריכת המזון וההשמנה. ובפרט בקרב ילדים- חיקוי התנהגות הורית תזונתית של אכילה לא מבוקרת.
6. מחלות שיבושים תפקודיים- לעיתים ליקוי, בעיה רפואית או מחלה הם הגורמים לשינויים במשקל.