חוקרים הוכיחו כי לאחר חשיפה לטראומה, העדר שינה מפחיתה את הסיכון ללקות בתסמונת פוסט טראומה
מה הקשר בין שינה טובה לבין התגבשות הזיכרון והתהוות תסמונת פוסט טראומה בקרב אנשים שנחשפים לאירועים שליליים ? ממצאי מחקר חדש מעלים כי קיים קשר בין העדר שינה לבין פגיעה בהתגבשות זיכרונות, באופן שעשוי לסייע למנוע התהוות של זיכרונות שיוצרים חוויה טראומתית אצל אנשים רבים.
מחקרים הוכיחו כי בבני אדם (כמו גם במכרסמים) העדר שינה פוגע בהתגבשות זיכרונות. כמו כן מצאו החוקרים כי שינה אחרי למידה היא יעילה יותר בהתקבעות זיכרונות ושיפור למידה. לנוכח זאת ביקשו החוקרים לבחון כיצד ישפיע מצב של העדר שינה על התגבשות הזיכרונות לגבי חשיפה לאירוע טראומתי והאם העדר השינה יפגע גם בגיבוש זכרונות הטראומה באופן שיפחית את הסיכון להתפתחות תסמונת דחק פוסט טראומתית PTSD.
לשם כך בחנו במודל ניסוי של בעלי חיים- חולדות מעבדה את השפעת העדר השינה על התפתחות תסמיני טראומה ותגובה ללחץ.
החוקרים מצאו כי חולדות שלא קיבלו שינה במהלך 6 שעות לאחר שהן נחשפו במעבדה לאיכוע טראומתי, נהנו באופן משמעותי מפחות תגובות התנהגותיות שמרמזות על תסמינים פוסט טראומתיים כלומר חולדות אלה פיתחו פחות תסמינים דמויי הפוסט-טראומה של החולדות- תסמינים שאותם בחנו החוקרים באמצעות מבדקים שונים כמו בחינות זיכרון שקשורות במישרין לסטרס. לנוכח הממצאים הסיקו החוקרים באופן חד משמעי כי חולדות שלא ישנו לאחר החשיפה לטראומה במשך שש שעות לא זכרו את הטראומה שחוו בהשוואה לחולדות קבוצת הביקורת שזכרו את הטראומה שהן חוו ולכן הראו התנהגות דמוית פוסט-טראומה.
החוקרים סבורים כי העדר השינה מונע התגבשות
או זיכרונות פחד באמצעות שיבוש יחסי הגומלין והתזמון המדויק שיוצר זאת בתהליכי המערכות גלוקוקורטיקואידיות והאדרנרגיות.ולסיכום, הממצאים עשויים להצביע על כך שגם בבני אדם (בדומה לחולדות בהן תהליכי גיבוש הזיכרון דומים) העדר שינה עשוי להפריע להיווצרות זיכרונות שליליים שמהווים בסיס להתפתחות תסמינים של טראומה ובכך מפחיתים סיכון ללקות בפוסט טראומה לאחר חשיפה לאירוע קשה. ובקיצור: ייתכן מאד שהימנעות משינה לאחר חשיפה לאירוע טראומתי עשויה לסייע להפחית סיכון להתפתחות הפרעה פוסט טראומתית PTSD.