מחקר: לחץ נפשי של אימהות בהריון במהלך הטרימסטר הראשון מגביר סיכון לחוסר ברזל מזיק לעובר
האיזון הרוחני, ההרמוניה הנפשית והרוגע הפסיכולוגי בחיינו הם חשובים עד מאד ואין עוררין על נחיצותם לבריאותנו הפיזית והנפשית. מנגד, השפעותיו השליליות של לחץ נפשי הן רבות: החל מתופעות ובעיות רפואיות כמו הזדקנות מוקדמות, אלרגיות, בעיות במערכת העיכול, וכלה בסיכון מוגבר לתחלואה בסרטן ובמחלות לב. השפעה הרת אסון נוספת שיש ללחץ הנפשי, מתגלה במחקר חדש שאומד את השפעתו של הלחץ הנפשי – הסטרס בקרב נשים בהריון, על בריאות העובר.
מן הממצאים עולה כי נשים שהיו מצויות תחת סיכון למתקפת טילים באיזור אשקלון, והיו מצויות בסטרס- לחץ נפשי בטרימסטר הראשון להריון, היו בסיכון מוגבר של הילד לסבול ממחסור חמור בברזל- מחסור שעלול להוביל לבעיות קוגניטיביות, עיכובים התפתחותיים של התינוק ובעיות נוספות.
תפקידו של ברזל בגוף האדם הוא משמעותי והשפעתו קריטית משום שהוא קשור בתפקודי המוח. ממצאי מחקרים קודמים העלו כי מחסור בברזל של העובר, עלול להגרם כתוצאה מסוכרת של האם, עישון במהלך ההריון, לידה מוקדמת, משקל עובר נמוך בלידה ומספר ילדים במהלך ההריון (תאומים, שלישיות, רביעיות וכן הלאה). ממצאי המחקר הם הראשונים להצביע על סטרס כגורם למחסור בברזל של העובר במהלך ההריון.
ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת של האקדמיה האמריקאית לרפואה ילדים American academy of Pediatrics. המחקר נערך על ידי חוקרים מהמעבדה לפסיכולוגיה בקריה האקדמית באשקלון, חוקרים מהמרכז הרפואי ברזילי באשקלון וחוקרים מאוניברסיטת מישיגן בארצות הברית , בהתבסס על נתונים של לידות מבית החולים ברזילי באשקלון.