גופנפש: לחץ נפשי מתון עד בינוני נמצא כקשור לתמותה מוקדמת
כיצד משפיע לחץ נפשי על הגוף? מה מקומו של המתח וחוסר איזון רוחני, נפשי או פסיכולוגי ביצירת מחלות, הפרעות ובעיות רפואיות ?
הקשר בין גוף לנפש תופסת מקום מרכזי ברפואה ההוליסטית בכלל ובשיטות רפואה אלטרנטיביות מן המזרח בפרט ביניהן טכניקות של מדיטציה, יוגה, איו-וודה, דמיון מודרך.
עדויות מחקריות שונות מצביעות בעשור האחרון על קשר זה. מחקר חדש שפורסם על ידי חוקרים אמריקאים מאוניברסיטת אורגון בארצות הברית שופך אור על הקשר בין לחץ נפשי מתון או גבוה לשיעורי תמותה גבוהים יותר.
ממצאי המחקר שפורסם בכתב העת Journal of Aging Research התבססו על מידע של כ-1443 נבדקים בני מעמד ביניים של גברים עובדים מגיל 18 ומעלה בין 1985 ועד 2003. הגברים נבחרו על בסיס בריאותם התיקנית.
החוקרים חילקו את הנבדקים לשלוש קבוצות:
- קבוצת הנבדקים שסבלו מלחץ נפשי וחוסר איזון רגשי מועט- אנשים שסבלו מלחץ נפשי נמוך במהלך חייהם- כלומר עד שני אירועי חיים משמעותיים כמו אישפוז של הורה או בת\בן זוג במוסד, גירושים של הורים או פרישה בתקופת חייהם זו.
- קבוצת אנשים שסבלו מלחץ נפשי במידה מתונה בינונית- כלומר סבלו בממוצע משלושה אירועי חיים מלחיצים במיוחד במהלך תקופת חייהם זו.
- קבוצת אנשים שסבלו מלחץ נפשי במידה גבוהה- כלומר סבלו בממוצע משישה אירועי חיים מלחיצים במיוחד במהלך תקופת חייהם זו.
מן הממצאים עלה כי אנשים שחוו לחץ נפשי באופן מתון-בינוני או במידה רבה היו בסיכון הגבוה ב-50% למוות מאנשים שחוו מעט אירועים מלחצים. החוקרים הופתעו לגלות כי לחץ רב או לחץ נפשי מתון היו דומים ברמת הסיכון שהם גרמו והובילו אותם להשערה לפיה ייתכן שקיים מעין “סף של אירועים מלחצים” (עד שני אירועים במהלך החיים בממוצע) שמעבר אליו הגוף מושפע באופן דרמטי באורח המביא לתחלואה ובעיות רפואיות המובילות לתמותה בגיל צעיר יותר בממוצע.