מחקר חדש מגלה כי דיאטה דלת פחמימות או דקלת קלוריות של יומיים בשבוע מועילה יותר מדיאטה ים תיכונית קבועה
תזונה טבעית בריאה ומאוזנת משפרת את הבריאות הפיזית והנפשית, מונעת מחלות ומטפלת בתחלואים קיימים. אחד מעקרונות הנטורופתיה החשובים מדגיש את הצורך בצריכת מזונות טבעיים באופן מאוזן ומדגיש את הצורך בהפחתת צריכת קלוריות בכלל והפחתת כמות הפחמימות הנצרכת בפרט לשם השגת איזון בתפריט המערבי המצוי שהינו עתיר בפחמימות פשוטות המתפרקות במהירות ובקלות ומגבירות את רמות הסוכר בדם ועימן מגבירות את הסיכון למחלות לב, סוכרת וסרטן. אך איזו דיאטה עדיפה לצורך כך ?

מזון עתיר קלוריות ועשיר בפחמימות. מקור: ויקיפדיה ברשיון שימוש חופשי PD. צילום: Christophe Marcheux.edited by Rainer Zenz
ממצאי מחקר חדש שפורסם על ידי חוקרים אנגלים מאוניברסיטת דרום מנצ’סטר, במסגרת כנס בנושא סרטן השד בסן דייגו בארצות הברית מעלים ממצאים מרתקים על חשיבות העקרון של הפחתת כמות הפחמימות הריקות הזמינות מבחינה אנרגטית כמועיל ביותר בדיאטות: כך מצאו החוקרים כי דיאטות בנות יומיים בלבד מידי שבוע שבהם הפחיתו הנבדקות את צריכת הפחמימות או הקלוריות שלהן במהלך יומיים בכל שבוע היו יעילות יותר מדיאטות שבועיות קבועות שבהן צרכו המשתתפות תפריט ים תיכוני בריא אך שאינו מופחת קלוריות או פחמימות.
החוקרים מצאו כי דיאטות אלה ובמיוחד דיאטה דלת קלוריות למשך יומיים הפחיתו את משקלן של הנבדקות ואת רמות הורמון האינסולין בדם, הורמון אשר קשור להתפתחות סרטן, יותר בהשוואה לדיאטה ים תיכונית רגילה במשך שבוע.
החוקרים השוו במחקרם שלוש סוגי דיאטות במהלך תקופת מחקר של 4 חודשים ובחנו כיצד הן משפיעות על ירידה במשקל, על סמנים ביולוגיים לגבי התפתחות סרטן השד, בקרב 115 נשים עם היסטוריה של מחלת סרטן השד.
הנבדקות חולקו באופן אקראי לאחת משלוש קבוצות:
1. קבוצה שצרכה דיאטה דלת קלוריות ודלת פחמימות למשך יומיים
2. קבוצה שצרכה דיאטה דלת פחמימות AD LIB למשך יומיים בהם מותר לאכול מזונות המכילים חלבונים ושומנים ממזונות בריאים כמו אגוזים, זיתים
3. קבוצה שצרכה דיאטה רגילה מוגבלת בקלוריות על בסיס תפריט ים תיכוני למהלך שבוע
הממצאים העלו כי גם הדיאטה שנערכה לסירוגין שבה הופחתה רמת הצריכה של קלוריות ופחמימות למשך יומיים וגם הדיאטה של הפחתת פחמימות בלבד ליומיים היו עדיפות על דיאטה רגילה עם תפריט ים תיכוני בהפחתת משקל, הורדת כמות השומן בגוף והפחתת תנגדות האינסולין – הפחתה של 4 ק”ג בדיאטות הפחתת הפחמימות והקלוריות לעומת הפחתה של 2.4 ק”ג בדיאטה ים תיכונית וכן הפחתה של 22% בתנגודת אינסולין בדיאטות דלות פחמימות למשל יומיים לעומת הפחתה של 14% בדיאטה רגילה של שבוע מלא. ממצאים אלה הינם בעלי משמעות רבה למניעת התפתחות מחלת סרטן.
החוקרים הדגישו כי ממצאי המחקר מדגישים שצריכת תפריט עם שומנים וחלבונים ממזונות בריאים והפחתת קלוריות ופחמימות היו יעילים יותר מדיאטה של הפחתה כללית בצריכת המזון.