רפואה טבעי: ממצאי מחקר חדש מעלים כי בישול בבית באופן תכוף מפחית סיכון לתמותה
כיצד משפיע הבישול על אורח החיים ועל הבריאות ? מה השלכותיו של בישול תכוף על תוחלת החיים ? חשיבות העיסוק בבישול כחלק ממודעות תזונתית היא רבה. בישול, במובן הרחב שלו מתייחס להכנת מזון על ידי האדם הצורך אותו, באופן המעניק לאדם אפשרות לבקר את המוצרים שמהווים את הבסיס לתזונתו, שליטה בהם ומעורבות אישית שלו במארג הכנת המזון ומרכביו החל משלב בחירת המזון, מדידה ושילוב הרכיבים באופן המצריך גם עיסוק גופני ומנטלי. בהקשר זה ביקשו מדענים סינים במחקר זה לבחון כיצד משפיעה תכיפות העיסוק במזון באמצעות בישול ביתי, על תוחלת החיים בקרב מבוגרים ומבוגרות סינים מעל גיל 65 בטייוואן במהלך 10 שנות מעקב.
החוקרים בחנו את שיעורי התמותה של הנבדקים למול דפוסי אורח החיים, התזונה, הבישול הביתי, בעיות הבריאות, הרגלי האכילה, מודעות תזונתית של הנבדקים, תפקודם השכלי, מצבם הסוציו אקונומי, תפקודם ופעילות גופנית שלהם ועוד.
ניתוח ממצאי המחקרים הובילו את החוקרים למסקנות באשר לתועלת שבבישול הביתי: מן המחקר עלה כי כלל הנבדקים שבישלו יותר פעמים מידי שבוע בביתם היו אלה בעלי הסיכון הנמוך ביותר למוות מוקדם- הפחתת סיכון למוות ב41%. הממצאים העלו כי נשים הפיקו תועלת רבה במיוחד מהבישול הביתי וכי נשים שבישלו בבית חמש פעמים או יותר בשבוע נהנו משיעור השיפור הגבוה ביותר בתוחלת החיים עם הפחתת הסיכון שלהם למוות מוקדם ב51%. גברים שבישלו בתדירות זו בבית היו בסיכון מופחת של 24%.
החוקרים מצאו כי אלה היו המאפיינים המרכזיים לפי סדר חשיבות של מי שהרבה לבשל בביתו: אנשים צעירים יותר במדגם (במדגם של המחקר השתתפו בני 65 ומעלה והצעירים ביותר מהם בישלו בתדירות הרבה ביותר) , נשים, לא נשואים, אנשים עם פחות השכלה, אנשים הממעטים בצריכת אלכוהול, בלתי מעשנים, ללא קשיי לעיסה, אנשים עם בני זוג לארוחה, בעלי תפיסה קוגניטיבית בריאה, אנשים שאכלו יותר ירקות ופחות בשר ועוד.
המחקר פורסם בג’ורנאל המדעי בנושא בריאות תזונתית של הציבור Public Health Nutrition על ידי חוקרים טייוואנים ואוסטרלים מאוניברסיטת מונאש באוסטרליה ומהמכון הצבאי הרפואי בטיפה בטייוואן שבסין ומהמחלקה לבריאות הציבור ומדיניות בריאותית בעיר זונן שבטיוואן, סין