ראשי » הוליסטיקה-כללי, חדשות-הוליסטיקה, נטורופתיה, רפואה טבעית » תזונה כנגד מחלת אלצהיימר

תזונה כנגד מחלת אלצהיימר

מזונות ורכיבי תזונה העוזרים למניעה ולריפוי של מחלת אלצהיימר
התחלואה באלצהיימר מתגברת עם הזמן. כיום מחלה זאת מהווה את סיבת המוות השישית בארצות העולם המערבי. חוקרים מהתכנית לטיפול בהפרעות זיכרון, במרכז הרפואי אוניברסיטת ג’ורג’טאון, פרסמו לאחרונה ממצאים המלמדים שרסברטרול הינו בעל השפעה חיובית על הזיכרון. צריכה שלו ע”י חולי אלצהיימר שמצבם עדיין קל עד בינוני יכולה לבלום את הידרדרות הזיכרון. זהו מרכיב טבעי המצוי בעיקר בענבים אדומים, בקקאו ובעגבניות. בניסויים ראשוניים פוליפנול כזה נמצא עוזר גם למניעת סוכרת, כחומר אנטי סרטני, כמגן בפני מחלות לב וכלי דם ואובדן זיכרון.

רסברטרול נגד מחלת אלצהיימר
עם ההזדקנות, כשמחלות מתגברות, רסברטרול יכול להועיל. יש לו תכונה חשובה – מניעת התקצרות הטלומרים. התקצרותם מקצרת את החיים. הוא נמצא גם משפר את המטבוליזם של הגלוקוז ורגישות לאינסולין. אלו הם שני מצבים שמאיצים את תהליכי ההזדקנות. חוקרים שבדקו את השפעת הרסברטרול על הזדקנות מערכת העצבים ויצירת פרוטאינים עמילואידים, מצאו שמחלת אלצהיימר יכולה להיגרם ע”י עמידות לאינסולין במוח. מאחר וידוע שרסברטרול מסוגל לעבור דרך מחסום דם-מוח, מרכיב זה יכול למנוע איתותיי אינסולין מוטעים, שמעוררים מצב ניווני זה. מחקר זה הינו המחקר המושקע והנרחב ביותר מסוגו. הוא אישר את התועלת של רסברטרול לבריאות המוח. כיום נערכים אודותיו מחקרים ב- 26 מכונים אקדמיים בארה”ב. מחקר זה הוא ייחודי כי הוא בא להדגים השפעה של מוצר טבע ולא של תרופה. לנזקקים לכך, מומלץ ליטול תוספי רסברטרול במינון של עד 500 מ”ג ביום, כדי להגיע להגנה אופטימלית מפני מחלת אלצהיימר ומחלות כרוניות אחרות.

התועלת שבמתן אצטיל L- קרניטין
מתן אצטיל L-קרניטין לחולי אלצהיימר ואירוע מוחי יכול לטמון בחובו תקווה רבה. המוח האנושי הינו בעל עוצמה ומורכבות רבות, אך לפעמים קשה לו להתאושש באופן מלא מנזק. אנשים שסובלים מאירוע מוחי, נזק מוחי מפציעה או דמנטיה בעקבות גיל מכירים את המצב. למרבה המזל, חוקרים שחקרו את הנושא אומרים שטיפול עם החומר דמוי הוויטמין L- קרניטין יכול להאט ואפילו להחזיר לתקנה הידרדרות בפעולת המוח. בנוסף, הוא יכול לאפשר מחשבה בהירה יותר ולשפר זיכרון. מחקרים שפורסמו בספרה של פיליפ בלת’ הוכיחו שאצטיל L- קרניטין יכול למנוע אלצהיימר, פרקינסון או דמנטיה קשורת גיל ואף לרפאן. לאחר שאובחנה מחלת אלצהיימר, אצטיל L- קרניטין יכול להאט את התקדמותה ולשפר יכולות מוחיות. למעשה, מחקרים ניסיוניים וקליניים הראו שלאצטיל L- קרניטין יש יכולת להאט ואף לרפא את השפעות הגיל על המוח.

מחבר הספר “ממריצי המוח” דר’ ריי שאהליה מאמין שחולי אלצהיימר יכולים להפיק תועלת רבה מאצטיל L- קרניטין בשלוש דרכים: א. בעוברו דרך מחסום דם-מוח הוא עוזר ליצירת אצטיל כולין, שהוא מעביר עצבי מרכזי במוח. ב. הוא עוזר ליעילות פעולת המיטוכונדריות, בכך שהוא מסלק מהן מטבוליטים שומניים רעילים. ג. הוא עוזר לשקם נזק שנגרם לנוירונים במוח כתוצאה מפגיעת רדיקלים חופשיים.
תוצאות מחקרים רבים תמכו בתיאוריה של דר’ שאהליה ובכללן אנליזה של מיקרוסקופ אלקטרוני על איזור ההיפוקמפוס במוח, שהראו את יכולת אצטיל L- קרניטין לתקן הידרדרות תלוית גיל של המיטוכונדריות. יתר על כן, ניתוחים אחרי המוות שערך פרופ’ גרי

נאל הראו, שההתקדמות של מחלת אלצהיימר במוחם של חולים שקיבלו אצטיל L- קרניטין הייתה 25-40 אחוזים פחות, לעומת המצב אצל אלו שלא קיבלו תוסף זה. במילים אחרות, כפי הנראה העזרה שבמתן אצטיל L- קרניטין לחולי אלצהיימר, טמונה בכך שמלכתחילה חומר זה היה חסר להם בגוף.

יכולת אצטיל L- קרניטין לשקם את פעולת המוח מתפשטת הרבה מעבר לטיפול בחולי אלצהיימר בלבד. זהו מוצר מבטיח כעזר גם לקורבנות של אירוע מוחי. אם הוא ניתן להם מיד אחרי האירוע, הוא יכול להפחית את רמת הנזק למוח, שנגרמה עקב הפרעה בזרימת הדם במוח. אפילו אם איננו ניתן מיד לאחר האירוע המוחי, נמצא שהוא משפר את הזיכרון, ביצוע משימות ויכולת קוגניטיבית במהלך דרכם של החולים להחלמה.

הוא נמצא עוזר גם לחולי דאון סינדרום, למרות שזאת מחלה הקשורה בבעיה גנטית ולא בגיל או בטראומה. בניסוי שנמשך 90 יום, נמצא שמתן אצטיל L- קרניטין שיפר הן את הזיכרון החזותי והן את יכולת תשומת הלב של אותם חולי דאון סינדרום ששותפו במחקר זה.

השפעת אצטיל L- קרניטין על המרצת תפקודי המוח
נשאלת השאלה האם אצטיל L- קרניטין יכול לשפר את פעולת המוח גם אצל בריאים. דר’ שאהליה כותב בספרו שאצטיל L- קרניטין הוא נוגד חמצון המעורב בניצול האנרגיה בתאי הגוף. מתן מנה של 500 מ”ג בבוקר, לפני הארוחה, משפיע למשך 3 השעות הבאות על ערנות ובהירות מחשבה. במאמר שנכתב בספר השנה בשנת 2004 ע”י דר’ בליילוק נאמר שאצטיל L- קרניטין משפר יכולת למידת שפות, זיכרון לטווח ארוך ולמידת פרטים. בהתחשב בעובדה שאצטיל L- קרניטין הוא נוירוטרנסמיטור חשוב ו- L-קרניטין עצמו מגדיל את אנרגית התאים, הגיוני לחשוב שאצטיל L- קרניטין יכול לשפר פעולות חשיבה ופעולות מוחיות בכלל. מאידך, חוקרים אחרים טוענים שאצטיל L- קרניטין יכול לעזור רק לאנשים אשר סבלו מהידרדרות מוחית עקב מחסור ב- L- קרניטין. זהו מוצר טבעי לחלוטין, אבל עדיין אין מחקרים המעידים על בטיחותו לפרקי זמן ארוכים. לכן, דר’ אלסון האס ממליץ על הפסקה של שבוע מדי חודש. המינון המומלץ לגבי המוצר המדובר הוא 500 מ”ג עד 2 ג’ ביום, מחולק ל- 2 מנות. למי שסובל מהפרעות זיכרון הקשורות בגיל מומלץ במשך 90 יום ליטול 2 ג’ ביום ולאחר מכן להקטין מינון. לסיכום, כשנוטלים מנות כאלו, תוספי אצטיל L- קרניטין יכולים להועיל במיוחד לסובלים מדמנטיה או “רק” למצבים של ערפול מוחי. תוסף זה לא יהפוך בני אדם לגאונים, אך יעזור להם לזכור היכן הניחו את המפתחות…

פירות וירקות העשירים במיוחד בויטמינים A ו- C
למרות כל הופעתם של מוצרי טבע חדשים, עדיין חשוב לזכור שאדם ניזון קודם כל מאוכל – ירקות, פירות ועוד. תנתנה בזאת טבלאות של תכולת ויטמין A (כלל הקרוטנואידים שהופכים בגוף לויטמין A) ושל ויטמין C. הנתונים בעמוד לפי תכולה מסודרים מהיותר עשירים ומטה. לא ינתנו בזה נתונים של כלל הירקות והפירות, אלא רק של אלו שמכילים כמות משמעותית של הויטמינים הנסקרים.

טבלה 1: תכולת ויטמין A במק”ג ל-100 ג’
משמש -420
גזר -312
אפרסמון- 260
מנגו -250
פלפל מתוק אדום -172
תפוז יפני- 160
עגבניה – 140
פסיפלורה-  125

טבלה 2: תכולת ויטמין C במ”ג ל- 100 ג’
גואיבה- 218
בלקברי- 150
פלפל אדום מתוק-  80
קיווי –  70
תות שדה –  60
תפוז יפני –  55
מנגו – 53
תפוז –  29
לימון ולימון מתוק –  40
ליצ’י-  30

קטניות העוזרות למניעת הידלדלות מסת העצמות
רבים אוכלים מוצרי סויה, מאחר ומזון זה ידוע כעוזר למניעת הידלדלות של מסת העצמות. אך נמצא שהיעילות של איזופלוונים ממקור סויה עבור חוזק השלד תלויה בחיידק מעיים מסוים היוצר סוג של אסטרוגן הנקרא איקיואול. הבעיה היא של- 40% מהאוכלוסיה אין את החיידק הזה במעיים. לכן, מוצרי הסויה אינם עוזרים להם כלל. אך מסתבר שסויה אינה הקטניה היחידה המצויה, שיכולה לעזור לחיזוק העצם.

יש קטניות שהן יעילות יותר לשם שמירה על מסת העצמות. אחת מהן היא חומוס (חימצה). קטניה זו היא גידול חורפי אותו מגדלים בארץ ולמיטב ידיעתי, ללא ריסוסים. פיטונוטריינטים המצויים בחומוס ממריצים יצירת רקמת עצם חדשה בלי קשר לפעילות אסטרוגנית כלשהיא בגוף. בחומוס יש איזופלוון בשם מדיקארפין, שנמצא יעיל בהרבה מאשר האיזופלוונים שבסויה. הוא גם בטוח לחלוטין. חומוס הוא גידול שאינו עובר הנדסה גנטית. הפיטונוטריינטים שבחומוס פועלים כמו קולטן אסטרוגן בררני. הם מונעים שגשוג תאים בשד. החומוס המוכן בבית, המכיל חמצה (חומוס), שמן זית כתית מעולה, טחינה מלאה מכבישה קרה, מיץ לימון, מלח ים ושום הוא מטבל מעולה.
אותו ניתן לאכול יחד עם ירקות שונים. אידיאלי לארוחה קלה בזמן העבודה. אפשר להכין מנות שונות ומגוונות עם חומוס בתוספת ירקות שונים, כמו מרק חומוס וירקות שורש או חומוס עם דגנים וירקות.

מקורות
• Bhargavan B, et al, Medicarpin, a legume phytoalexin, stimulates
osteoblast differentiation and promotes peak bone mass achievement
in rats: evidence for estrogen receptor B-mediated osteogenic action
of medicarpin, J Nutr Biochem 23:27-38, 2012
• Tyagi AMGA, et al, Medicarpin inhibits osteoclastogenesis and
has non-estrogenic bone conserving effect in ovariectized mice, Mol
Cell Endocrinol, 325:101-9, 2010

* האמור במאמר זה אינו בגדר ייעוץ או מרשם רפואי אלא מידע שהופיע בעיתונות מדעית או ברשת האינטרנט. על מי שנזקק לטיפול, יש לפנות לרופא או תזונאי, בהתאם למצבו.

מאת: ד”ר מרדכי הוכברג Ph.D, תזונאי. מתוך כתב העת “תזונה פלוס”. לרכישת מנוי, התקשרו 08-9407466

דילוג לתוכן