ראשי » הוליסטיקה-כללי, חדשות-הוליסטיקה, רפואה טבעית, תזונה-דיאטה » תזונה טבעית וצליאק

תזונה טבעית וצליאק

מחלת צליאק – האם הזמן מרפא את הפצעים ?

חולי צליאק או כאלו להם יש אי-סבילות לגלוטן נתונים בבעיה מוכרת – הגבלת סוגי מזון אותם מותר להם לאכול. אבל מה קורה, אם שנים רבות, לעיתים עשרות שנים, לא אובחנה אצלם בעיה זו ? לגבי חולי צליאק, יש כיום בדיקות לא פולשניות וניתן לגלות כבר בגיל צעיר אם תופעה זו קיימת. עם אי-סבילות לגלוטן, שסימניה פחות בולטים מאלו של צליאק, המצב הרבה יותר מסובך. אנשים יכולים לחיות עשרות שנים עם הרגשה לא טובה, עד שמסתבר שיש להם אי סבילות לגלוטן.  

מזון עתיר קלוריות ועשיר בפחמימות. מקור: ויקיפדיה ברשיון שימוש חופשי PD. צילום: Christophe Marcheux.edited by Rainer Zenz

מזונות עשירים בגלוטן. מקור: ויקיפדיה ברשיון שימוש חופשי PD. צילום: Christophe Marcheux.edited by Rainer Zenz

במצבים אלו, אין לאכול דגנים שונים מכילי גלוטן. ידוע שחיטה, או חיטת כוסמין, שעורה ושיפון מכילים גלוטן. לאחרונה צרפו אל רשימה זו שיבולת שועל, המכילה אוונין, אולי בגלל שיש לו מבנה כימי דומה לזה של גלוטן. דוחן הוכנס אף הוא לרשימה. כך, מבין הדגנים נותרו רק שניים – אורז ותירס. מי שאוכל את הדגנים האלו, חשוב שיצרוך רק אורז מלא. לגבי תירס, יש להקפיד שהוא לא יהיה מהונדס גנטית. בארץ וגם באירופה לא מגדלים תירס מהונדס.

כך, מקורות מזון מספקי עמילן הם די מצומצמים. אבל, יש עוד מזונות כאלו, לא דגנים, אלא בני משפחות בוטניות אחרות ואלו הם: כוסמת, השייכת למשפחת החבלבליים. קינואה, השייכת למשפחת הסלקיים. ירבוז (אמרנט), השייך למשפחת הירבוזיים. ויש גם שורשים מכילי עמילן: בטטה, השייכת למשפחת החבלבליים. תפוחי אדמה, השייכים למשפחת הסולניים. יש מגוון רחב ביותר של פירות, טריים ומיובשים, מספקי פחמימות.
כמובן שאם נמצא שאדם סובל מצליאק או מאי סבילות לגלוטן, עליו להפסיק לצרוך את המזונות מכילי הגלוטן שנמנו וגם לשים לב שהם לא הוגנבו למזונות אחרים.

אם בעיות כאלו נתגלו באיחור, סביר להניח שהאדם יסבול ממחושים שונים. אין לקחת תרופות לשם טיפול במצב זה, זו יכולה להיות צרה לכל החיים. יש אמצעים אחרים עימם ניתן להתגבר על הנזק שנגרם. יש לקחת תוספי מזון שיעזרו, בנוסף לתפריט בריא, כדי לשקם יותר מהר את הנזקים. אם מזהים בעיות כאלו אצל ילדים, תוך חצי שנה של הימנעות ממה שמזיק ומתן תוספי מזון ישתקם המעי. אצל מבוגרים תהליך כזה יכול להמשך מספר שנים.
עד שהמעי יבריא, הרבה רכיבי תזונה הולכים לאיבוד. במעי של אדם בריא יש הרבה סיסים שקולטים את רכיבי התזונה. אצל חולי צליאק, הסיסים קצרים וקליטת רכיבי התזונה נפגעת. יש ספיגה פחותה יותר של סידן, מגנזיום, ויטמין D, ויטמיני B ואומגה-3. מחסורים כאלו גורמים למצבי רוח, פחות אנרגיה, דלדול במסת העצמות, נדודי שינה, בעיות חשמליות בלב ועוד.
הבעיה עם סיסים לקויים מוכרת. אבל, מחקר שפורסם בשנה זו, 2011, מצא שלחולי צליאק או לבני אדם עם אי סבילות לגלוטן יש גם יותר מצבים של מעי חדיר. בעיות כאלו גורמות לאלרגיות שונות. חשוב לדעת מהן הדרכים היותר טובות שבעזרתן אפשר לשקם את צינור העיכול. לגבי חולים אלו, השאלה היא איך להחזיר לתקנה את פעולת מערכת העיכול בזמן הקצר ביותר.

תוספי מזון שעוזרים
יש סדרה של תוספי מזון שעוזרים והם עושים זאת ללא תלות האחד בשני. אבל, בכל מקרה עדיף לקחת אותם יחדיו. שלושת תוספי המזון החשובים יותר במצב כזה הם החומצה האמינית גלוטמין, פרוביוטיקה ושמנים מכילי EPA ו- DHA. גלוטמין היא החומצה האמינית אשר כמותה בגוף היא הרבה ביותר מבין כלל החומצות האמיניות. היא נוטלת חלק בתהליכים מטבוליים רבים, היא גם מספקת הזנה לדפנות המעי ועוזרת לריפוין. יש להיוועץ בתזונאי לגבי כמות אופטימאלית לכל מטופל.
נטילת פרוביוטיקה עוזרת לריפוי המעי ולאיזון בין חיידקים מועילים לחיידקים מזיקים. תמיד יהיו חיידקים משתי הקבוצות, אבל אם החיידקים הטובים מהווים לפחות 70% מכלל אוכלוסיית המעיים – אזי המצב בשליטה. כמות מה של חיידקים שליליים דרושה כדי להפעיל את מערכת החיסון. מומלץ לקחת כמוסות שבכל גרם שלהן יש לפחות 10 ביליוני חיידקים. אכילת יוגורט צמחי לפי שיטת אן-ויגמור או כרוב כבוש ביתי, שלא עבר פסטור, עוזרים אף הם להעשרת כמות חיידקי המעיים החיוביים.

שמני אומגה-3 מכילי EPA ו- DHA חשובים אף הם. יש אותם בשמן דגים ויש גם ממקור צמחי – בכמוסות אומגה-3 המופקות מאצות ים מיקרוסקופיות. אצות כאלו הן למעשה הראשונות בשרשרת המזון בים, המייצרות חומצות שומן כאלו. כל הכמות שיש בדגים או בקריל יוצרה למעשה על-ידי אצות כאלו. שמן שלהן הוא גם היותר טהור מזיהומים כמו כספית, דיוקסין וכדומה. זרעי צ’יה מושרים, פשתן טחון טרי ושמן זרעי מרווה מספקים שמני אומגה 3 אלפא לינולניק אסיד (ALA). הגוף מסוגל להפוך חלק ממנה ל-EPA ו-DHA. מחקרים רבים הראו שאפילו אצל אוכלי מזון צמחי לחלוטין, חומצות שומן אלו לא חסרו.

לסובלים מבעיות מעיים כאלו, חשוב לקחת אנזימי עיכול. יש אנזימים ממקורות מן החי ויש מצמחים. אנזימים יש לקחת לפחות 20 דקות לפני אכילת ארוחה או חטיף. אם אין פירוק מלא של המזון ויש מעי חדיר, מתפתחות אלרגיות ומצבים דלקתיים. אנזימים ממקורות צמחיים פועלים טוב יותר. יש אנזימים ממקור של פפאיה, אננס וכדומה. צמחי מרפא כמו כורכום, אלוה ורה, זנגביל ובוסוויליה עוזרים גם הם.

למרות כל הטיפולים, יש אנשים שמצבם לא משתפר. יש לוודא שאין הם צורכים מזונות בהם יש אפילו שאריות מזעריות של גלוטן ושלא טוחנים אותם עם מכשור בו טחנו קודם דגנים מכילי גלוטן. יש חולים במצב קשה שזקוקים לתמיכה של הזנה בווריד עד לשיפור מצבם.

מקורות


www.naturalnews.com/034293_celiac_disease_gluten_intol
 ?Celiac disease and gluten intolerance – Does time heal all wounds 
Friday, December 02, 2011 by: Julie McGinnis
http://www.naturalnews.com/034293_celiac_disease_gluten_intolerance.html#ixzz1fe5j5q57

לקריאה נוספת


• There Is a Connection Between Gluten and Acne That Often Gets Overlooked
• The Hidden Connection Between Acne and Gluten
• Celiac Disease and Gluten Intolerance Testing- Accurate or Misleading?
• Gluten then and now
• Is Gluten From Grains Making You Sick?
• Gluten Intolerance Leads to Cancer, Heart Disease and Death, Research Shows
http://www.naturalnews.com/034293_celiac_disease_gluten_intolerance.html#ixzz1fe5URxyb

 

* האמור במאמר זה אינו בגדר ייעוץ או מרשם רפואי אלא מידע שהופיע בעיתונות מדעית או ברשת האינטרנט. על מי שנזקק לטיפול, יש לפנות לרופא או תזונאי, בהתאם למצבו.

מאת: ד”ר מרדכי הוכברג Ph.D, תזונאי. מתוך כתב העת “תזונה פלוס“. לרכישת מנוי, התקשרו 08-9407466

דילוג לתוכן