האם פופקורן אכן טוב לבריאות ?
ממצאי מחקר חדש שהתפרסם לאחרונה על ידי חוקרים בכנס השנתי ה243 של קהילת הכימאים האמריקאים ACS בסן דייגו קליפורניה העלו כי חטיף הפופקורן המוכר לנו בריא !
לדברי החוקרים אכילה של מנה אחת של פופקורן מכילה יותר נוגדי חימצון המכונים פוליפנולים בהשוואה לכמות אנטי אוקסידנטים הקיימת בפירות אחרים וגם בהשוואה לצריכת תירס מתוק רגיל.

פופקורן. תירס מותפח. מקור: ויקיפדיה ברשיון שימוש cc3-by-sa. צילום: Logicaldisaster
החוקרים מדגישים כי תכולתו היחסית של נוגדי החימצון הפוליפנולים בפופקורן היא נמוכה בשל ריכוז המים הנמוך בו ומציינים כי מדובר בדגנים מלאים ולכן מכילים גם סיבים תזונתיים בריאים. יחד עם זאת אין בצריכת פופקורן משום תחליף לאכילת פירות וירקות המכילים מגוון רחב של נוגדי חימצון, חומרים מזינים שונים, ויטמינים ומינרלים.
מן המחקר מתחוור כי דווקא החלק הפחות מועדף בפופקורן- הקליפה החומה שבו, היא החלק המזין ביותר שבו והיא מכילה כמות ניכרת של סיבים תזונתיים ונוגדי חימצון בשיעור גבוה במיוחד בהשוואה לחלק הלבן שבפופקורן.
החוקרים מדגישים כי צריכת הפופקורן המועילה היא כזו שמבוססת על הכנת גרעיני תירס מותפחים בשיטת אוויר חם, ללא שמן ומלח.
מומחי תזונה טבעית, נטורופתים, הרבולוגים, דיאטנים קליניים ורופאים המתמחים בתזונה ודיאטה מדגישים כי ממצאי המחקר עשויים להשמע פשטניים ולכן עלולים להטעות את האדם הפשוט להאמין שצריכת פופקורן מסייעת ומשפרת את הבריאות בשל ריכוזי החומרים נוגדי החימצון- אנטי אוקסידנטים בו, אולם לא כך הדבר. המסקנה המעשית ממצאי המחקר היא מורכבת יותר, לדברי המומחים : ממצאי החוקרים מתייחסים לרכיב משמעותי אחד- נוגדי החימצון בפופקורן ולא מתייחסים לאופן הצריכה הרגיל של פופקורן ובחינת התועלת והנזק הבריאותי הטמון בצריכת פופקורן באופן העממי והמקובל.
מומחים סבורים כי בחינה של ערכיו התזונתיים והנזקים הטמונים בצריכה של פופקורן כפי שנצרך על ידי מרבית הציבור, עשוי דווקא להוביל למסקנה הפוכה. זאת בגלל שאכילה של פופקורן שטוגן בשמן, בחמאה או בתחליפי חמאה, מרגרינה ועוד, בסיר או במיקרוגל מעלה את תכולת השומנים והחומרים המזיקים בו. יתר על כן רבים צורכים פופקורן בבית הקולנוע, בבילוי או משקיות מוכנות שנרכשות במרכולים. לעיתים קרובות פופקורן מוכן בשקית מכיל חומרי טעם וריק, צבעי מאכל, תוספים מלאכותיים ורכיבים שונים הפוגעים במאזן הכולל של התועלת מצריכת הפופקורן ולכן הופכים את אכילתו ללא בריאה ומשמינה.