מדוע חשוב להיות בעל מודעות רפואית ?
מהי מודעות רפואית ? מדוע חשוב להיות מודע לסיכונים הרפואיים שבטיפולים והאבחונים הקיימים ? חשיבות הרפואה המערבית הקונבנציונלית היא רבה, וטכניקות האבחון והטיפול שהיא מציעה למטופלים לא יסולאו בפז, והם בעלות השפעה מועילה במיוחד על רבים. יחד עם זאת לנוכח ממצאי מחקרים המעידים על הסיכונים הקיימים בשימוש בתרופות שונות, הניתנות על ידי הרופאים המטפלים מבלי לשקול חלופות ולהציע לחולה אופציות אבחוניות או טיפוליות אחרות וכן לנוכח הסיכונים הקיימים בשימוש לא הכרחי בתרופות, כלי אבחון וטיפולים שונים, מתעוררת השאלה מה מקומו של המטופל בשמירה על בריאותו, ומודעותו הרפואית לסיכונים למול הגורם המטפל. החוק הקיים כיום המצריך הסכמה מדעת והסבר של הרופא לחולה מהו הטיפול העומד בפניו ומה הם סיכוניו נותן מענה חלקי לבעיה.
ממצאים של מחקרים מעלים כי שימוש בתרופות, טיפולים וכלי אבחון שונים מעמידים לעיתים את החולה בסיכון. כך לדוגמה שימוש בתרופות מסוימות עלולות לגרור סיכונים למחלות אחרות, בעוד שניתן להפחית את הצורך בשימוש בהן באמצעות שינויים של אורחות החיים שכרוכים בפעילות גופנית מרובה, שינוי הרגלי התזונה למשל. הדגש הבריאותי צריך לעבור אל המטופל. עליו להיות מודע לסכנות האורבות בתופעות הלוואי הבעיתיות של חלק מהטיפולים ולהפחית את השימוש בהם למינימום וך בדיקה עם הרופא האם קיימות חלופות שבהן הוא יוכל לנקוט כדי לשפר את מצבו, לפני או בד בבד עם הטיפול התרופתי.
ממצאים באשר לסיכונים הבריאותיים, מדגישים הצורך בנטילת האחריות של מטופל להביא לשיפור מצבו הבריאותי גם באופן הקשור לשינוי אורחות חייו, ומחזקים את הצורך במודעות של ההורים לגבי הבדיקות והטיפולים בילדיהם ובהם באופן שיאפשר טיפול רפואי נאות ומתאים, במידה ועל פי הצורך, באופן שיצמצם את הסיכון לתחלואה בעקבות השימוש בכלי האבחון (כמו צילומי CT מיותרים שעלולים להגביר במאות אחוזים את הסיכון לסרטן הדם או סרטן המוח בילדים, לפי ממצאי מחקר חדש לדוגמה) או הטיפול (כדורים להפחתת הסוכר בדם למשל) באופן מינימלי.
כך, יש הטוענים כי לעיתים קרובות הטיפול הרפואי ניתן בשלב שבו ניתן היה להביא לשיפור במצבו של המטופל באמצעות שינויים אחרים של אורחות חייו כמו לדוגמה הימנעות משימוש בתרופות לטיפול במחלת הסוכרת, שלהן יש תופעות לוואי רבות, באמצעות שינוי הרגלי התזונה והפעילות הגופנית או שימוש בצמחי מרפא ותוספים המחיתים את רמות הסוכר בדם כמו שימוש בקינמון להמתקה והפחתת הסוכר בדם (כפי שהוכח במחקרים כיעיל) או לדוגמה שימוש בצמח הסטיביה להמתקה של מזון במקום שימוש בסוכר והפחתה של תצרוכת הסוכר והפחמימות והגברת צריכת הירקות כהמלצה רפואית טיפולית שגרתית במקום טיפול מהיר בכדורים. על כן, האחריות מוטלת הן על הרופאים המטפלים לשמירה על בריאות המטופל והן על ההורים הדואגים לילדיהם או הילדים הדואגים לשלום הוריהם המבוגרים או כמובן אנשים הדואגים לשלומם שלהם.