ראשי » הוליסטיקה-כללי, נטורופתיה, צמחי מרפא, רפואה טבעית » טיפולי רפואה משלימה לחולי פיברומיאלגיה

טיפולי רפואה משלימה לחולי פיברומיאלגיה

טיפולים טבעיים בפיברומיאלגיה

תמצית
פיברומיאלגיה הינה מחלה ריאומטית המאופיינת בכאבי שרירים שאין להם סיבה גופנית ברורה. בדרך כלל, האזורים בהם חשים כאב הם הגב התחתון, הצוואר, הכתפיים, אחורי הראש וחלקו העליון של בית החזה, אם כי כאבים יכולים להופיע גם במקומות נוספים. במחלה זו, יש הרבה מן המשותף עם סינדרום עייפות כרונית, וההבדל העיקרי הוא כאבי השרירים שאופייניים לפיברומיאלגיה. יש גם נוקשות בשרירים. הכאבים ונוקשות השרירים שכיחים יותר בשעות הקרות של היממה, בעיקר בבוקר, אבל גם בזמנים אחרים. לעיתים קרובות יש גם כאבי ראש. סימנים נלווים הם תחושות בעור ומעי רגיז. יכולות להיות גם הפרעות טרום מחזוריות, מחזורים קשים, חרדה, דופק חזק מופרז, הפרעות זיכרון, עור רגיש, עיניים ופה יבשים וסחרחורות. הסימן היותר מובהק הוא הימצאותן של נקודות רגישות בגוף, 9 צמדי נקודות כאלו בצוואר,בצלע השנייה ועוד . למרבית הסובלים מהפרעה זו יש גם נדודי שינה הנובעים מהפרעות במחזור השינה בגוף. הסיבות לפיברומיאלגיה לא לגמרי ברורות. תיתכן סיבה בגלל תגובה אוטואימונית. סיבות נוספות יכולות להיות גם הרעלות סביבתיות, קנדידה או תהליכי חימצון מוגברים בגוף. הדיאגנוזה נעשית באמצעות תצפית על תסמיני המטופל והקריטריונים לאבחנה אינם אבסולוטיים, ובנוסף, באמצעות שלילת מחלות ומצבים כהיפותירואידיזם, סוכרת, הפטיטיס, חוסר איזון אלקטרוליטי ועוד.
יינתנו להלן אותם טיפולים הנהוגים ברפואה משלימה, בעיקר טיפולים עם שיפור התזונה, תוספים וצמחי מרפא. בהחלט יש מקום לשלב בטיפול גם פעילות גופנית שמתאימה ליכולת של האדם, הרפיות, טיפולים אנרגטיים ופסיכולוגיים שיכולים לתרום לבריאות. 

תוספי מזון וויטמינים. מאת: מערכת פורטל הוליסטיקה- רפואה משלימה.

תוספי מזון וויטמינים. מאת: מערכת פורטל הוליסטיקה- רפואה משלימה.

השלכות בריאותיות
ההשלכות הבריאותיות של פיברומיאלגיה על מצבם של הסובלים ממחלה זו קשות למדי. ברמה האישית-פיזית הם חווים כאבים, תשישות, חוסר מוטיבציה, דכדוך וחרדה ועד לדיכאון קליני עמוק. כתוצאה מכך מצבו המשפחתי והתעסוקתי של החולה יכולים להידרדר במידה רבה.
קיימת בעיה והיא שמרבית הסובלים מפיברומיאלגיה פונים לרפואה המקובלת, ולזו אין הרבה מה להציע. ריפוי טבעי מבטיח הרבה יותר. יסקרו בזאת טיפולים טבעיים מוצעים שהוכיחו את עצמם, החל משיפור התזונה, צמחי מרפא וכלה בתוספי תזונה – חלק מהם הוכנסו לשימוש רק בשנים האחרונות. מתוכם יש כאלו שניתן להגדירם כמהפך גמור בטיפול במחלה זו.

עובדות על פיברומיאלגיה (FM)
מחלה זו מופיעה בדרך כלל בגילאי 20 – 50, אך אפשרית גם בגילאים אחרים. גברים הלוקים בתסמונת סובלים מכאב באזור מוגבל בעוד שאצל נשים התסמינים מופיעים בגוף כולו. אנשים הסובלים מבעיות ריאומטיות כגון ראומטואיד ארטריטיס, לופוס או ארטריטיס בעמוד השדרה הם בעלי סיכון גבוה יותר ללקות בפיברומיאלגיה. מחקרים מראים גם שנשים שבמשפחתם יש מי שסובל מפיברומיאלגיה, מועדות יותר ללקות במחלה (1).
אין ודאות גמורה לגבי הסיבה לתסמונת אך ישנם מספר מצבים העלולים להביא לידי התפרצות פיברומיאלגיה: טראומה פיזית כמו תאונה או מחלת שפעת, טראומה נפשית, מצבי לחץ, שינויים הורמונאליים, חוסר שינה, חשיפה לקור ולחות. מומחים סבורים כי להופעת התסמונת יש קשר למערכת חיסון ירודה או לרמות נמוכות של סרוטונין במוח. קושרים אותה גם להחמרה של קנדידה או פרזיטים במעי, לאלרגיות לכימיקלים ולמזון, רעילות של מתכות כבדות, היפוגליקמיה, אנמיה או לתת-פעילות של בלוטת התריס.

אבחון

רבים מהחולים אינם מאובחנים במשך זמן ניכר. אין בדיקות מעבדה או צילומים היכולים לאבחן את המצב בוודאות. תנאי ראשון לאבחון מלא של המחלה הוא שלילה של אפשרות למחלות אחרות. יש לברר אם הכאבים האופייניים למחלה אינם מסיבות הקשורות לתזוזות בעמוד השדרה וללחץ על עצבים, מעבודה בתנאי זיהום סביבתי, ממאמץ יתר, מבעיות נפשיות. שלילה של גורמים אחרים והגדרת הסימפטומים בפיברומיאלגיה אין בה כדי לרפא את המחלה. כפי שנכון לגבי מרבית המחלות, דרוש פה שינוי של אורח החיים לכיוון של תזונה בריאה, פעילות גופנית מתאימה אישית לאדם, התרחקות ממוקדי זיהום סביבתיים וטיפול באפשרויות שונות שאולי גרמו למחלה כמו קנדידה. סימנים מובהקים לפיברומיאלגיה הם קיום כאב מפושט בחלקים הימני והשמאלי של הגוף במשך שלושה חודשים לפחות. שנית, צריכה להיות רגישות או כאב כתגובה ללחיצה בלפחות 11 נקודות מתוך ה-18 שנמצאו קשורות למחלה. תסמיניה של הפיברומיאלגיה דומים לאלו של סינדרום עייפות כרונית. אבל, בסינדרום עייפות כרונית יש לעיתים קרובות מעורבות של מחלות ויראליות כמו אפשטיין בר וציטומגלו וירוס – פיברומיאלגיה לא נמצאה קשורה למחלות ויראליות. מהלך המחלה משתנה מאוד מאדם לאדם, וגם אצל אותו אדם, יש תקופות טובות יותר וטובות פחות. מעטים בלבד מגיעים לכדי נכות שלא מאפשרת להם לתפקד בחיי היומיום.

שיטות ריפוי טבעיות לטיפול בפיברומיאלגיה

תפריט צמחוני ווגאני
בין השנים 1975-83, נערך מחקר שנועד להוכיח האם תפריט צמחוני שרובו מורכב ממזון לא מבושל יביא לשיפור משמעותי במצבן של חולות פיברומיאלגיה. את המחקר החלו 30 חולות פיברומיאלגיה שהיו עם סימפטומים די אחידים ודומים לכלל הסימפטומים של החולים במחלה זו (1). תפריטן כלל פירות טריים, סלטים ומיצי ירקות, מיץ גזר, אגוזים וזרעונים לא קלויים, שמן זית כתית מעולה ושמן פשתן מכבשה קרה. החלק של המזונות המבושלים כלל דגנים מבושלים ופקעות כמו בטטות, וירקות שורש. משך המחקר והמעקב אחריו נמשך 7 חודשים. במהלך החודשים הראשונים קיבלו המשתתפות גם משקה מאבקת ירק שעורה ותערובת צמחים משלשלים קלים עם סיבי פסיליום (2).
מדדי התוצאה היו 12 מדדי ביצועים פיזיים ולפיהם בדקו את המשתתפות בתחילת ובסוף המחקר. המשתתפות מילאו שאלונים לגבי ביצוע ויישום התפריט אחרי חודשיים, ארבעה ושבעה חודשים מתחילת המחקר. 20 חולות סיימו את המחקר בשלמותו. המשתתפות שתו 2-4 כוסות מיץ גזר ביום ואכלו חסה וירקות עלים כהים, בנוסף לירקות אחרים. תפריט זה סיפק להן בממוצע 50 מ”ג ביטא קרוטן לאדם ליום, הרבה סיבים, ויטמין C, פולאטה, אשלגן ומגנזיום. בשל העדר מזון מן החי, הייתה צריכה נמוכה של שומן רווי, כולסטרול, ויטמין B12, ויטמין D ואבץ.
מבין המשתתפות שהתחילו את המחקר, 19 הגיבו בחיוב, אצל 8 המצב לא השתפר ו-3 נשרו. חשוב לציין שמרביתן של אלו שלא הגיבו טוב ומצבם לא השתפר, לא התמידו במחקר עד סופו, הן התייאשו.
השאלונים שמולאו ע”י המשתתפות סיפקו נתונים על סימפטומים, איכות חיים ויכולת גופנית שלהן. כמו כן נערך בקרב המשתתפות סקר בריאות שהקיף נושאים כמו פעילות פיזית, פעילות חברתית, שליטה על הגוף, בריאות כללית, חיוניות, שליטה על רגשות ובריאות נפשית.
לאחר 7 חודשים, הממצאים שהתקבלו מסקר הבריאות, היו דומים בתוצאותיהם לאלו של נשים בריאות בנות אותם גילאים. לגבי הכאבים, עדיין דווח על שיפור חלקי בלבד. השיפור הלך והתקדם ככל שהמחקר נמשך. עם תום 7 חודשים, היה שיפור של 46% בסימפטומים, איכות החיים השתפרה ב-67% והביצועים הגופניים השתפרו משמעותית.
נתונים אלו מלמדים שתפריט כזה ורצוי עם נטילת תוספי מזון, יש בו כדי להביא לשיפור משמעותי במצבם של חולי פיברומיאלגיה. בדרך כלל, מחלה זו מתמשכת כ-7 שנים. פה היה שיפור תוך 7 חודשים – שינוי מוחלט בהתפתחות המחלה. היה זה שינוי ממשי ולא פסיכולוגי בלבד.
בתפריט כזה, יש לדאוג שלא יחסר ויטמין D, בין אם ע”י חשיפה לשמש או נטילת תוספי מזון שלו, לקחת 12B, אבץ ואצות ים עם אגוזי ברזיל הדרושים לפעילות תקינה של בלוטת התריס.
השיפור במצבן של החולות היה הרבה יותר בולט, אצל 46%, לעומת 25% שיפור במדדים עם שינויים שלא כללו שינוי התפריט.

טיפול בעזרת תכשיר מאצת הים אקלוניה קאוה (פיברו בוסט)

אקלוניה קאוה היא אצת ים הגדלה בחופי יפן וקוריאה. בארה”ב הכינו ממנה תכשיר, מיצוי המופיע ככמוסות. כמוסות אלו המכונות “פיברו בוסט” נמצאו בעלות יכולת אנטיאוקסידנטית 100 פעמים גבוהה יותר מזו של ירקות ואחרי לקיחתן, השפעתן זו נמשכת 12 שעות ולא 2-3 שעות כפי שהירקות משפיעים. תכשיר זה הוא אנטיאוקסידנטי פי 10 יותר מתה ירוק ויש לו השלכות בריאותיות מעולות, מרחיקות לכת (3).
במחקר כפול סמיות ומבוקר פלסבו שנמשך 8 שבועות, נתנו לקבוצת אנשים שהיו בהשגחה רפואית, או פיברו בוסט או פלסבו. לא היו כל תופעות לוואי עם הטיפול. מתן פיברו בוסט קיצר את משך הזמן להרדמות ב-47 דקות, האריך את שעות השינה ב-1.6 שעות, שיפר את עומק השינה ב-80%, העלה את האנרגיה שלהם ב-71% ונתן להם שניים ורבע יותר ימים טובים בשבוע. הוא עזר להם להפחית את הכאבים ב-31% ומצבם הכללי השתפר ב-29%. הנקודה היותר מעניינת במחקר זה היא שתוצאות טובות הושגו אפילו עם נטילת כמוסה אחת של מוצר זה ביום.

פיטריות מרפא לטיפול בפיברומיאלגיה

לפיטריות מרפא יכול להיות חלק חשוב בטיפול בפיברומיאלגיה. פיטריות המרפא מעניקות אנרגיה וחסינות, עוזרות למערכות הנשימה, מחזור הדם, הורמונים, עצבים, עיכול, שלד ושרירים (4-6). בפיטריות ישנן 3 קבוצות של חומרים פעילים:

  • קומפלקסים של פוליסכרידים-חלבונים – חשובים לאנרגיה.
  • טריטרפנים שהם דמויי הורמונים סטרואידליים – עוזרים לקשר בין הורמונים.
  • תרכובות מכילות חנקן כמו אדנוזין שהוא נוקלאוזיד – מתקן cAMP ו-ATP.

יש 5 מיני פיטריות שהם המקובלים ביותר כפטריות מרפא: ראישי – ריישי, מאיטקה, – מיטאקי , שיטאקה (שיטאקי) קורדיספס ופוריה קוקאס. ראישי היא היותר פעילה בריפוי פיברומיאלגיה. בפיטריה זו (גנודרמה לוצידום) יש גם מרכיבים רבים העוזרים נגד אלרגיות וסינדרום עייפות כרונית.

  • מאיטקה (גריפולה ברונדוזה) חשובה בעיקר לחיזוק המערכת החיסונית. פטריה זו מכילה ביטא גלוקן שעוזר לטיפול בפיברומיאלגיה. שיטאקה (לנטינוס אדודס) ניתנת לשם סילוק רעלים מהגוף, גם במצבים של סינדרום עייפות כרונית).
  • קורדיספס סיננזיס, משפרת כושר גופני, שהוא לקוי אצל חולי פיברומיאלגיה.
  • פוריה קוקס – טובה להרגעה עצבים והפחתת מתח יתר של שריר.

חומצות אמיניות
הן בדיקות דם והן בדיקות שתן יכולות לספק נתונים לגבי פרופיל החומצות האמיניות בגוף, אם כי לאחרונה נוטים יותר לערוך בדיקות שתן לשם מטרה זו. בדיקות כאלו יכולות לספק נתונים על מחסורים בחומצות אמיניות מסוימות, או גם על עודפים. שני המצבים גורמים לבעיות בריאותיות. יש לא מעט מחלות תורשתיות של חוסר איזון נכון בחומצות אמיניות – חלקן קלות וחלקן קשות או פטאליות. על כל פנים, אם יש מחסורים, מוסיפים את אותן החומצות האמיניות שחסרות ואם יש עודפים, יש אפשרות לתת חומצות אמיניות מתחרות, אם כי לא תמיד זה פותר את הבעיות.

אחד מן התפקידים המרכזיים של החומצות האמיניות הוא היותן חומר מוצא לנוירופפטידים ולנוירוטרנמיטורים. מן החומצה האמיניות טריפטופאן נוצרים הסרוטונין והמלטונין, פנילאלנין וטירוזין משמשים כחומר מוצא לכטכולאמינים שהם אפינפרין (אדרנלין), נוראפינפרין ודופמין. לחומצה האמינית גאבא יש תפקיד מרגיע. לנוירופפטידים כמו אנדורפינים ואנקפלונים יש תפקידים רבים ובהם שיכוך כאבים. ידועה החומצה האמינית DLPA , DL-פנילאלנין, שמעלה את הריכוז של אנדורפינים במוח – אלו הם משככי כאבים טבעיים, של הגוף עצמו, שעוצמתם עולה פי 1000 על זו של מורפיום. חשוב לציין שרק לה ולא ל-L-פנילאלנין יש את היכולת הזאת. יכולת זו לשכך כאבים מתפתחת בגוף בהדרגה. יש לקחת ממנה שליש גרם, כחצי שעה לפני ארוחות, 3 פעמים ביום. לאט לאט, היא מעלה את רמות האנדורפינים בגוף עד לכדי שיכוך הכאב – אין לצפות לתוצאות מהירות. בדרך כלל התועלת מתגלה תוך שבועיים. אם זה לא קורה, מכפילים את המינון לעוד שבוע. אם גם אז הכאבים נשארים, זה לא יעזור ואין טעם להמשיך לקחת אותה.

רמות נמוכות של סרוטונין גורמות לדיכאון, חרדה, עצבנות, דיכאון חורף ומחשבות אובדניות (7,8). נוירוטרנסמיטור זה, הופך עם חשיכה למלטונין, שהוא נוירוטרנסמיטור-הורמון המאפשר שינה טובה והתאוששות מעמל היום הקודם. הוא נוצר רק בחושך, לכן חשוב לא לישון עם תאורה בחדר. אם מוכרחים איזשהו אור, אז רק אור אדום וחלש. מלטונין הוא גם אנטיאוקסידנט רב עוצמה (10). מלטונין עוזר גם להתגבר על ג’ט לג, מצב שקורה עם טיסות למרחקים ארוכים מזרחה או מערבה.

רמות נמוכות של אדרנלין ונוראדרנלין גורמות לדיכאון,עייפות, חוסר אנרגיה, חוסר עוצמה ומוטיבציה, תשוקה לקפאין ולסטימולנטים, חוסר מיקוד וריכוז, הפרעות קשב ולמידה. ירידה של ממש ברמות הדופמין גורמת למחלת פרקינסון. מחסור בגאבא גורם לנוקשות ומתח בשרירים, רגישות לסטרס, התפרצויות זעם, חוסר יכולת להירגע.
טיפול בתוספים של חומצות אמיניות הוא טיפול נעדר תופעות לוואי בדרך כלל ותוצאותיו מהירות. על כל פנים, אם יש תופעות לוואי, יש להפסיק את הטיפול כיוון שהן לא ייעלמו בהמשך. בהתאם לתוצאות הבדיקה, ניתנות חומצות אמיניות כשהמקובלות שביניהן הינן L-טירוזין ו-.5-HTP זוהי נגזרת של טריפטופן שהמסלול המטבולי היחיד האפשרי לה הוא ייצור סרוטונין ומלטונין בגוף בהמשך. L-טירוזין מעלה את הרמות של נוראפינפרין, אדרנלין ושאר הכטכולאמינים. עם 5-HTP יכולה להיות בעיה של הרגשת שובע מדומה, לכן, על הנוטלים תכשיר זה יש להיזהר לבל ידלגו על ארוחות שאם לא כן, הם יגיעו עד מהרה לתת-משקל. יש דרכים רבות נוספות להעלות את רמת הסרוטונין בגוף, בראש ובראשונה אכילת יותר פחמימות וגם נטילת צמח המרפא רודיולה.

ויטמינים, מינרלים ותוספי מזון אחרים לטיפול בפיברומיאלגיה
כל הויטמינים דרושים לשם תפקוד תקין של הגוף. ככל שאדם פחות בריא, כך הוא זקוק לתמיכה רבה יותר כדי להבריא או לפחות שמצבו לא ימשיך וידרדר. במצבים כמו פיברומיאלגיה, מומלץ לקחת מולטיויטמינרל, רצוי ללא ברזל, אלא אם כן יש אנמיה – אז אפשר לקחת נוסחאות עם ברזל עד לפתרון הבעיה.

כמויות הויטמינים המומלצות הן כדלקמן:
ויטמין A: 25,000 יחב”ל או תערובת קרוטנואידים השקולה כנגד זה.
ויטמיני קבוצת B: B-100, 3 פעמים ביום, עם כמות נוספת של 6B ו-12B. המוצר פירידוקסל-5-פוספט, שהוא המטבוליט הראשון של ויטמין 6B, פעיל יותר מן הויטמין עצמו. לגבי 12B, הצורה היותר בטוחה שלו היא הידרוקסיקובלאמין או מטילקובלאמין, לא ציאנוקובלאמין.
ויטמין C: רצוי ליטול ויטמין C בתכשיר שמכיל גם ביופלוונואידים, מספר גרמים ביום.
ויטמין D: ויטמין זה חשוב לכל התפקודים של הגוף. אם רמתו בדם נמוכה יותר מ-60-70 ננוגרם, יש לקחת תוספים שלו או להימצא בשמש לפחות חצי שעה ביום עם ידיים ופנים חשופות. ויטמין E: להתחיל עם 800-E ובהמשך לרדת ל-400-E. הספיגה יותר טובה אם נוטלים E יבש, פותחים את הכמוסה ומפזרים את תכולתה על ארוחה המכילה פחמימות ושמן.
מינרלים הראויים לתשומת לב מיוחדת הם סידן, מגנזיום, מנגן ואבץ.
תוספי מזון אחרים שנמצאו עוזרים הם קואנזים Q-10,חומצה מאלית, מנגן, דימטילגליצין ושום.

מקורות

1) The facts about Fibromyalgia. http://healthlink.mew.edu/article/926046887.html
2) Donaldson MS, et al. Fibromyalgia syndrome improved using a mostly raw vegetarian diet: an observational study. BMC Complement Alter Med 2001;1:7. Epub 2001 Sep 26.3) Bieman R. Ecklonia

cava extract: superior polyphenol and super-antioxidant for our time. Townsend Letter. Jan 2008:97-100.
4) Benjamin D. Mushrooms poisons and panaceas. W.H, Freeman & Co; New York, 1995.
5) Ying J, Mas H. Icon of Medicinal Fungi From China; Bejing, 1987.
6)Willard T. Reishi Mushroom: Herb of Spiritual Potency and Medical Wonder. Sylvan Press Issaquuah Was, 1990,
7) Bondy B, et al. The T102C polymorphism of the 5-HT2A-receptoe gene in Fibromyalgia. Neurobiol Dis 1999;6:433-9.
8) Wikner J, et al. Fibromyalgia – a syndrome associated with decreased nocturnal melatonin secretion. Clin Endocrinol (Oxford) 1998;49:179-83.
9) Balch F, Balch P. Prescription for Nutritional Healing. Second Edition, Avery Publishing Group , New York.1997.

* האמור במאמר זה אינו בגדר ייעוץ או מרשם רפואי אלא מידע שהופיע בעיתונות מדעית או ברשת האינטרנט. על מי שנזקק לטיפול, יש לפנות לרופא או תזונאי, בהתאם למצבו.

מאת: ד”ר מרדכי הוכברג Ph.D, תזונאי. מתוך כתב העת “תזונה פלוס”. לרכישת מנוי, התקשרו 08-9407466

השאר תגובה

דילוג לתוכן