ראשי » הוליסטיקה-כללי, צמחי מרפא, רפואה טבעית » צמחי בר רב שנתיים בעלי שורשים נאכלים

צמחי בר רב שנתיים בעלי שורשים נאכלים

צמחי בר רב שנתיים בעלי שורשים נאכלים

במרבית צמחי הבר שנסקרו על ידי בעבר, החלקים הנאכלים היו עלים או פירות. מאמר זה יסקור צמחים שהחלק הנאכל בהם הוא שורשיהם. השורשים של צמחי בר אלו, לעיתים רק השורשים, ראויים למאכל, חיים, מאודים, מבושלים או קלויים. הצמחים שיסקרו בזאת הם בני משפחות המורכבים, סוככיים ושושניים.

טבע. צמחיה. צילום: מערכת פורטל הוליסטיקה- רפואה משלימה.

טבע. צמחיה. צילום: מערכת פורטל הוליסטיקה- רפואה משלימה.

הרדופנין הציצית Scorzonera papposa DC.
הרדופנין הציצית. בן משפחת המורכבים, הינו צמח רב-שנתי בעל שורשים מעובים. פרחיו צהובים. הצמח נפוץ, גדל בבתות, שדות בור וערבות, הן באדמות קלות והן באדמות כבדות, בכל חלקי הארץ. טיפוס התפוצה: מערב אורנו-טורני.
הצמח בעל שורש עבה, יחיד או מסועף, שעומקו 15-20 ס”מ. השורש ראוי למאכל כל חודשי השנה, אבל בקיץ, בהעדר עלים, קשה למצוא אותו. הוא מלבלב עם הגשם הממשי הראשון ומצמיח עלים צעירים – גם הם ראויים למאכל. את השורשים יש לקלף וניתן לאוכלם חיים או אפויים.

הרדופנין יהודה Scorzonera judaica Eig
זהו צמח רב-שנתי בעל שורש מעובה המסתיים בפקעת חומה דמוית ביצה. פרחיו צהובים. עונת הפריחה בחודשים ינואר עד אפריל. טיפוס הצמיחה: מערב אירנו-טורני. הצמח גדל רק במדבריות הארץ. עליו אינם ראויים לאכילה – שורשיו כן. יש לקלוף אותם. אם הם נאכלים חיים, טעמם מריר במקצת. אחרי אפיה טעמם ערב יותר.

חרחבינה מכחילה Eryngium creticum Lam.
החרחבינה המכחילה, ממשפחת הסוככיים, הינה צמח דו או רב-שנתי. היא צמח עשבוני הגדל בשדות בור, נחלים וערבות, בכל חלקי הארץ. טיפוס התפוצה: מזרח ים-תיכוני.
לצמח יש שורשים מעובים מעוצים, לכן, ניתן לאכול בעיקר את קצות השורשים שהם רכים יותר. טעמם מתקתק.

עירית גדולה Asphodelus ramosus Miller.
העירית הגדולה הינה צמח רב-שנתי בעל עלים שטוחים הדומים לעליו של הירק לוף (שום גבוה). היא גדלה בכל חלקי הארץ, להוציא הנגב הדרומי, בבתות ושדות בור. עונת הפריחה: ינואר-אפריל. אזור התפוצה: ים-תיכוני.
צמח זה, בן משפחת השושניים, הינו בעל מערכת שורשים מעובים שפנימיותם מצבע כתום בהיר עד חום כהה. בחודשי החורף והאביב בעיקר הם ראויים למאכל. ניתן לאוכלם חיים או מבושלים.

* האמור במאמר זה אינו בגדר ייעוץ או מרשם רפואי אלא מידע שהופיע בעיתונות מדעית או ברשת האינטרנט. על מי שנזקק לטיפול, יש לפנות לרופא או תזונאי, בהתאם למצבו.

מאת: ד”ר מרדכי הוכברג Ph.D, תזונאי. מתוך כתב העת “תזונה פלוס”. לרכישת מנוי, התקשרו 08-9407466

תגיות:
דילוג לתוכן