מאמר חדש מדגיש את הסיכונים והצורך במודעות לגבי ערבוב תרופות וצמחי מרפא
היקף השימוש בצמחי מרפא, תוספי תזונה, מינרלים ויטמינים ורכיבים טבעיים גבר בשנים האחרונות עד מאד. אנשים רבים משתמשים בתרופות טבעיות , צמחי מרפא, תוספים ועוד על מנת להמנע משימוש בתרופות סינטטיות כימיות, מתוך שמירה על טבעיות התרופה. יחד עם זאת, לצריכה עצמית של צמחי מרפא ותוספים, המתאפשרת ללא פיקוח רפואי של גורם מומחה עלולות להתלוות תופעות לוואי וסכנות. אחת הסיכונים הנוגע לנזקים, לתגובות ולריאקציות הבין-תרופתיות בעת צריכת תרופות יחד עם שימוש בצמחי מרפא, זוכה לדגש במאמר שפורסם לאחרונה בכתב העת Alternative and Complementary Therapies . בנושא רפואה משלימה על ידי פרמקולוג ממכון מארי אן ליברט.
במחקר מודגש כי אמנם צמחי המרפא שנתפסים כטבעיים ולכן ככאלה שלא יכולים להזיק, יכולים להועיל בטיפול במחלות ומצבים רפואיים אולם גם צמחי המרפא מכילים רכיבים פעילים, שמינון לא מתאים מהם, או צריכתם בכלל עלולה לגרור נזקים ותגובות בדומה לצריכת תרופות סינטטיות שאינן טבעיות.
“העובדה שצמחי מרפא הם טבעיים אינה אומרת שהם בטוחים לשימוש” אפילו שמדובר בצמחי מרפא, אין זה אומר שאין להם התוויות נוגדות, תגובות או ריאקציות בין תרופתיות, כאשר צורכים אותם עם תרופות רגילות (או עם צמחי מרפא אחרים) באופן שמבטל או מפחית את השפעת התרופות הרגילות או אף גורם לנזק.
במאמר מועלות דוגמאות של מצבים רפואיים שכיחים שבהם מרבים אנשים לעשות שימוש בצמחי מרפא לטיפול טבעי בתופעה: בין היתר מועלה הטיפול הטבעי בצמחי מרפא למגוון בעיות, אשר יוצר סיכון לתגובות בינתרופתיות ולתופעות לוואי שגורמות דימום וקרישת דם בהקשר של שימוש בצמחי מרפא כמו שום, גינקו בילובה ודקל ננסי או רמות נמוכות של סוכר בדם בעקבות שימוש בקינמון או כרום. צמחי מרפא המשבשים את רמת אנזים הציטו כרום בגוף, צמחי מרפא בעלי השפעה הורמונאלית (תלתן או אנג’ליקה לדוגמה), או צמחים ותוספים המובילים לעודף לחת דם או יתר לחת דם (תה ירוק, מאקה ועוד).
לפיכך, ממליצים החוקרים למטפלים ובמיוחד לרופאים להקפיד על שימוש נבון בצמחי מרפא, באופן מתון, זהיר, המתחשב במכלול הגורמים הקשורים למטופל ולמצבו וגם למשתמש הפשוט שעליו לדאוג לבריאותו בעת צריכת צמחי מרפא תוך ייעוץ עם גורם מומחה, באופן שיצמצם את הסיכון לתגובות, ריאקציות בין תרופות לצמחי מרפא ותופעות לוואי.