מחסור בויטמינים מעלה את השכיחות ואת החומרה של אסתמה
באוניברסיטת נוטינגהם נערך מחקר על הקשר בין שכיחותה וחומרתה של מחלת אסתמה לבין מחסורי ויטמינים. המחקר פורסם בעיתון המקצועי .Thorax . במחקר נמצא קשר בין מחסורים בויטמינים שונים לבין אסטמה / אסתמה. ברשימה זו נסקור את אותם ויטמינים שנבדקו והשפעתם על השכיחות והחומרה של אסתמה. במחקר זה נבדקה בעיקר כמות הויטמינים שמזונות שונים סיפקו, פחות נבדקו תוספי ויטמינים.
ויטמין A
קשר ברור נמצא בין מחסורים בויטמין C לבין אסתמה. קשר כזה נמצא גם עם ויטמין A, אבל הוא היה פחות מובהק. החוקרים ערכו מטה-אנליזה של תוצאות 40 מחקרים שונים שנערכו בין השנים 1980 ל-2007. בקרב חולי אסתמה נמצא, שהם צרכו, באופן משמעותי, פחות ויטמין A לעומת אלו שאינם חולים במחלה זו. חולי אסתמה צרכו כ-50% מכמות ויטמין A לעומת הכמות שצרכו האחרים.
ויטמין C
בין אלו הצורכים כמות קטנה של ויטמין C יש ב-12% יותר חולי אסתמה לעומת המצב בקרב אלו הצורכים כמות רבה יותר של ויטמין זה.
ויטמין E.
לא נמצא קשר בין הצריכה היומית של ויטמין זה לבין תחלואה באסתמה, אבל בבדיקות דם, אצל חולי אסתמה תמיד נמצאה כמות נמוכה יותר, במידה משמעותית, לעומת הרמות אצל אחרים. על כל פנים, בין חולי אסתמה קשה, נמצא שהם צרכו ב-20% פחות ויטמין E לעומת הקצובה היומית שלדעת רבים, אף היא זעומה ביותר. אצל חולי אסתמה יש בקביעות סטרס חימצוני (עקה חימצונית) בדרכי הנשימה, סטרס הגורם שם ליצירת ציטוקינים גורמי דלקות. נטילת ויטמין E, ביחד עם אנטיאוקסידנטים אחרים, מצמצמת נזק חימצוני וכך מצמצמת את הנזק לדרכי הנשימה. ויטמינים אלו גם מספקים הגנה בפני וירוסים ואלרגנים ובכך מקלים על חולי אסתמה, מחלה שמחמירה אם לחולה יש בנוסף גם מחלות דלקתיות בדרכי הנשימה.
ויטמין D
במחקר שפורסם בארה”ב בעיתון המקצועי למחלות דרכי הנשימה (1), נמצא שאצל ילדים חולי אסתמה קשה הייתה רמה נמוכה יותר של ויטמין D לעומת זו שנמצאה אצל ילדים חולי אסטמה קלה.
זאת ועוד. נמצא גם שאם לאישה הרה יש מחסור בויטמין D בזמן ההריון, ילדיה יסבלו יותר מאסתמה בילדותם. המחקר שמצא קשר כזה נערך בקוסטה ריקה ונבדקו במסגרתו 616 ילדים חולי אסתמה בגילאי 6 עד 14 שנים. אצל 28% מהם היה מחסור חמור בויטמין D. לילדים אלו היו במידה רבה סמנים של רגישות לאלרגיות.
מקורות
1) American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine Vol 179. pp. 765-771, 2009
-האמור במאמר זה אינו בגדר ייעוץ או מרשם רפואי אלא מידע שהופיע בעיתונות מדעית או ברשת האינטרנט. על מי שנזקק לטיפול, יש לפנות לרופא או תזונאי, בהתאם למצבו.
מאת: ד”ר מרדכי הוכברג Ph.D, תזונאי. מתוך כתב העת “תזונה פלוס”. לרכישת מנוי, התקשרו 08-9407466