מזונות ותבלינים העוזרים להתגבר על אסתמה
אסתמה היא אחת מן המחלות האוטואימוניות היותר שכיחות כיום. מחלה זו מאופיינת בהתקפים והפוגות ויש דרכים לצמצם את תכיפות ההתקפים ולעזור לחולי אסתמה לשפר את מצבם. תינתן בזאת רשימה של מזונות ותבלינים שמתוך התנסות נמצאו מקלים אם מצבם של חולי אסתמה.
1) אבוקדו – פרי זה מכיל, יותר מכל מזון אחר, את החומצה האמינית L-גלוטמין והוא מזון מעולה לחולי אסתמה. הוא עוזר לתאים כנגד נזק חמצוני של רדיקלים חופשיים ועוזר לגוף לסלק מתוכו חומרים מזהמים ורעלים. L-גלוטמין ידוע כ”מסטר” של נוגדי החמצון בגוף והוא מאפשר לנוגדי חמצון אחרים בגוף לפעול. הוא עוזר נגד מצבים דלקתיים בכל הגוף ועוזר לתיקון נזק שנגרם לתאים כמו גם לתהליכי העיכול במעיים. בכך הוא מונע חדירת חומרים מעוררי אלרגיה לדם ומקל על מצבם של חולי אסתמה.
2) כרוב עלים – ירק זה הוא מקור מעולה לוויטמין C ויש לו יכולת ייחודית למחוק רדיקלים חופשיים שאחראים להתכווצות של השרירים המקיפים את הסמפונות שבריאות. צמח זה הוא גם מקור מעולה לביטא-קרוטן, פיטוכימיקל נוגד חמצון שיכול להקל התקפי אסתמה וגם לצמצם את שכיחותם.
3) תרד – במחקר בו נטלו חלק 68,535 נשים נמצא שצריכה מוגברת של תרד קשורה במישרין לסיכון נמוך יותר של אסתמה. ירק זה עשיר בוויטמין C, ביטא קרוטן, ויטמין E ומגנזיום. מחסור במגנזיום הינו תופעה שכיחה אצל חולי אסתמה וכטיפול חירום בשעת התקף אסתמה קשה נותנים לחולה עירוי של מגנזיום לווריד. בתרד יש גם הרבה אשלגן. גם מחסור באשלגן קשור למחלת אסתמה.
4) בננות – במחקר שנעשה בשנת 2011 באמפיריאל קולג’ בלונדון נמצא שילדים שאכלו אפילו בננה אחת ליום צמצמו בכך ב- 34% את הסיכון לפתח אסתמה. בבננה יש כמות רבה של סיבים, היא עוזרת לפעולת מעיים תקינה וכך, פחות אלרגנים עוברים מן המעי את כלי הדם ויש פחות אלרגיות.
5) מים – לגבי חולי אסתמה רבים, נמצא שהסיבה לכך הייתה התייבשות הגוף בגלל שתייה לא מספקת. רופא מומחה לאסתמה טוען שהסימפטומים המכונים אסתמה הם למעשה זעקה של הגוף לקבלת יותר מים. כך, כדי להקל את מצבם, מומלץ לחולי אסתמה לשתות יותר מים טהורים, ללא פלואוריד וכלור. יש מקרים נדירים בהם אנשים אלרגיים למים – אז עליהם לצרוך יותר פירות וירקות עסיסיים.
6) זנגביל – צמח תבלין זה הנאכל כשורש טרי או כאבקה גדוש בחומרים נוגדי חמצון והוא צמח מרפא יעיל ביותר לטיפול באסתמה. יש חולים המעידים שתבלין זה עוזר להם יותר מתרופות אנטיהיסטמיניות לשם ניקוי הסמפונות. לתבלין זנגביל אין כל תופעות לוואי ואפשר לצרף אותו לסדר היום של הארוחות כל החיים, ללא כל נזק.
7) כורכום – המצב הדלקתי שאחראי להתנפחות הסמפונות והסימפוניות בריאה, לא מסוגל להיווצר אם צורכים כורכום. החומרים הפעילים שבו הם מנוגדי הדלקות היותר יעילים עלי אדמות. הוא גורם להרפיה ובכך מונע התכווצות של דרכי הנשימה. אם אוכלים את התבלין כורכום המופיע כאבקה, יש לערבב אותו, 30 חלקים כורכום על 1 חלק
35
פלפל שחור. כך הוא מנוצל בגוף לאין שיעור יותר מאשר בלי הפלפל השחור.
8) אלדרברי – פרי גרגרים זה הוא אחד מן המקורות העשירים ביותר בקוורצטין, שהיא תרכובת נוגדת חמצון חזקה. אלדרברי הינו פרי גרגרים שמאוד עוזר לגוף להתגבר על הצטננויות, שפעת ואסתמה. מחקר שנערך ב- University of Maryland Medical Center הראה שקוורצטין יעיל במיוחד למניעת יצירת היסטמינים וכימיקלים נוספים מעוררי דלקות ובכללם אלו הקשורים לאסתמה.
9) תפוח עץ – תפוח עץ, העשיר אף הוא בקוורצטין, נמצא מספק הגנה כנגד אסתמה. במחקר שנעשה באירופה נמצא שלנשים הרות, שאכלו לפחות 4 תפוחי עץ בשבוע, נולדו תינוקות עם 53% פחות סיכון להתפתחות אסתמה בהמשך. באותו מחקר שמצא את התועלת של הבננות, נמצא גם שבקרב ילדים ששתו מיץ תפוחים היה ב- 50% פחות סיכון לפתח אסתמה. חשוב להזכיר פה שיש לצרוך רק תפוח עץ אורגני, כיוון שתפוח הוא אחד מן הפירות היותר מרוססים בארצנו.
10) זרעי צ’יה – גרעין זה הינו מקור חשוב לשמנים אומגה-3, למגנזיום ולקוורצטין. גם הוא תוספת מעולה לתפריט אנטי אסתמה. זרעים אלו מפחיתים מצבי דלקות בגוף וגם שומרים על איזון בין חומצות שומן אומגה-3 ואומגה-6 בממבראנות של התאים. מחקר הראה שחולי אסתמה שצורכים יותר מזונות מספקי חומצות שומן אומגה-3 סובלים פחות מהתקפי אסתמה קשורת אלרגיות.
מקורות
http://www.healwithfood.org/asthma/foods.php
http://www.umm.edu/altmed/articles/asthma-000015.htm
http://www.naturalnews.com/039632_superfoods_asthma_relief.html#ixzz2OWj0SbSX
* האמור במאמר זה אינו בגדר ייעוץ או מרשם רפואי אלא מידע שהופיע בעיתונות מדעית או ברשת האינטרנט. על מי שנזקק לטיפול, יש לפנות לרופא או תזונאי, בהתאם למצבו.
מאת: ד”ר מרדכי הוכברג Ph.D, תזונאי. מתוך כתב העת “תזונה פלוס”. לרכישת מנוי, התקשרו 08-9407466