חוקרים: מדיטציה ו/או פעילות גופנית הוכחו כמפחיתים באופן משמעותי זיהומים נשימתיים חמורים
כיצד ניתן להסתייע בטכניקות גוף-נפש להפחתת סטרס והגברת המודעות הגופנית, השכלית, והגופנית להעצמת הגוף וטיפול במצבים רפואיים כמו זיהומים . איך ניתן להסתייע בפעילות גופנית לחזק את הגוף ולטפל בבעיות כמו זיהום נשימתי חמור ? ומה יעיל יותר – פעילות גופנית או מדיטציה במלחמה בזיהומים נשימתיים חמורים ?? ממצאי מחקר חדש שפורסמו לאחרונה משיבים על שאלות אלה במסקנות נחרצות.
על פי ממצאי המחקר אימון גופני או תרגול טכניקת מדיטציה עשויים להיות יעילים להפחתה של זיהום נשימתי חמור. זיהום נשימתי חמור Acute respiratory infection הינו מצב רפואי בו התהווה זיהום משמעותי בדרכי הנשימה והוא מצב שכיח הפוקד מליוני אנשים, גורר סבל, תחלואה, עלויות כלכליות, היעדרויות מהעבודה ומהלימודים וסיבוכים רפואיים שונים. זיהום זה נגרם ממחלת השפעת או התקפה ויראלית.
ממצאי המחקר התבססו על ממצאים מ154 נבדקים בני 50 ומעלה בשלוש קבוצות:
הראשונה- קבוצת ביקורת שהייתה רשימת המתנה לטיפול, ולא קיבלה טיפול.
השניה – קבוצה שקיבלה טיפול באמצעות מדיטצית מיינדפולנס להפחתת לחץ נפשי בה המיקוד הוא הגברת מודעות גופנית שכלית, רגשית.
הקבוצה השלישית- קבוצה שקיבלה טיפול באמצעות פעילות גופנית מתונה באמצעות הליכות, הליכון, אופניים וציוד אחר.
התרגול נמשך 8 שבועות . בכל שבוע הוקדשו שעתיים ומחצה לפעילות קבוצתית ו-45 דקות לתרגול ביתי.
לפני תחילת ההתערבות הקלינית, במהלכה ולאחריה נאספו נתונים מהמשתתפים על דיווח חומרת התסמינים, העדרויות מהעבודה וכן נלקחו דגימות אפיות.
מן הממצאים עלה, כאמור כי המשתתפים בקבוצה שהשתתפה בתרגול מדיטציית מיינדפולנס, חל השיפור המשמעותי ביותר בחומרת התסמינים ובתחלואה מזיהומים נשימתיים חמורים כפי שדווח על ידי החולים ונמצא בדגימות. בנוסף נמצא כי הללו החסירו 76% פחות ימי עבודה. זאת בהשוואה למצב חברי קבוצת הביקורת.
בנוסף מצאו החוקרים כי גם ההתעמלות הגופנית סייעה להפחתת התסמינים של זיהומי נשימה חמורים אולם בשיעור פחות ממדיטציה. מן הממצאים עלה, כאמור כי המשתתפים בקבוצה שהשתתפה בתרגול פעילות גופנית, חל שיפור משמעותי בחומרת התסמינים ובתחלואה מזיהומים נשימתיים חמורים כפי שדווח על ידי החולים ונמצא בדגימות. בנוסף נמצא כי הללו החסירו 48% פחות ימי עבודה. זאת בהשוואה למצב חברי קבוצת הביקורת.
ממצאי המחקר ראו אור בכתב העת בנושאי רפואת המשפחה Annals of Family Medicine. המחקר נערך במימון המכונים הלאומיים האמריקאיים לבריאות על ידי חוקריים מאוניברסיטת ויסקונסין-מדיסון בארצות הברית.