צמחי מרפא : סיכון לבעיות לב בעקבות שימוש קבוע בצמח גת
ממצאים מחקריים חדשים באשר לסיכון הקיים בגת כגורם לתחלואה של הלב, מדגישים את הצורך במשנה זהירות בשימוש בצמחי מרפא ורכיבים מן הצומח, שעלולים גם להזיק.
שימוש בצמחי מרפא ותזונה עשירה ברכיבים מן הצומח היא בסיס הרפואה הטבעית אולם חשוב להקפיד על שימוש נבון ומאוזן בצמחי מרפא שכן הרכיבים המצוים בהם הם חומרים פעילים המשפיעים על הגוף באופן הדומה לתרופות, ולכן עלולים לגרום לנזקים, בשילוב לא נכון עם חומרים אחרים או במינון יתר.
כך, ממצאי מחקר חדש אודות השימוש בצמח הגת (מכונה גם קאת Khat) הנפוץ באפריקה, באסיה ובחצי האי ערב בלעיסה כסם מעורר, המשמש גם לצרכי טיפול בבעיות רפואיות ברפואה המסורתית הטבעית כמו טיפול במלריה ושיעול ובדיכוי תאבון מצביעים על כך ששימוש ממושך בו קשור לסיכון גבוה יותר למחלות לב.
במחקר שבוצע על ידי חוקרים מדוחה, בירת קטאר ופורסם בכתב העת לרפואת לב CIRCULATION החוקרים ביקשו לבחון את השפעות צמח הגת על בעיות לב לאור העובדה שצמח הגת הינו צמח מעורר הדומה לסם אמפתמין והוא חשוד כמעודד מפרצת עורקית.
ממצאי המחקר שפורסמו בוססו על נתוני םשל כ7,400 נבדקים- שנרשמו להשתתף במחקר מערב בנושא מחלות לב. 19% מתוך הנבדקים הגדירו את עצמם כלועסי גת קבועים. 81% אינם לועסי גת קבועים.
לועסי הגת היו לרוב גברים ונמצא כי הם היו מצויים לרוב בסיכון מוגבר למחלות לב וגורמי סיכון קרדיו-וסקולריים.
מן הממצאים עלה כי כי לועסי צמח גת היו בעלי דופק גבוה יותר, והתאפיינו בגורמי סיכון למחלות לב במדרג גבוה בסולם הסיווג של קיליפ Killip class. כמו כן לועסי הגת נמצאו כבעלי סיכון גבוה יותר לאוטם שריר הלב.
לסיכום, ממצאי החוקרים העלו כי אנשים שלעסו גת בקביעות היו בסיכון גבוה יותר למוות, להישנות מקרים של איסכמיה של שריר הלב, הפרעה בקצב הלב של החדרים, וסיכון גבוה יותר לשבץ, בהשוואה למי שלא לעסו גת.