מחקר חדש מוכיח כי פירות וירקות המכילים ליקופן כמו עגבניה נמצאו קשורים להפחתה של כ-60% בסיכון ללקות בשבץ מוחי
עגבניה, אבטיח פפאיה, כמו גם פירות וירקות אדומים אחרים המכילים ליקופן עשויים לסייע להפחתת הסיכון לשבץ מוחי. כך על פי ממצאי מחקר חדש שפורסם לאחרונה על ידי חוקרים מפינלנד.
ליקופן הוא רכיב נוגד חימצון המצוי בירקות ופירות בעלי פיגמנט בצבע אדום והינו רכיב קרוטנואידי נפוץ במיוחד בעל ערך נוגד חימצון משמעותי. הליקופן משמש גם כצבע מאכל מאושר לצריכה במזונות שונים. חימום מזונות המכילים ליקופן בבישול למשל- כמו בישול עגבניה לדוגמה דווקא מסייע לספיגת הליקופן בגוף ואינו פוגע ביעילותו זו.
במחקר חדש שפורסם לאחרונה ביקשו החוקרים לבחון מה הקשר בין צריכת ירקות ופירות ורמת הקרוטנואידים בנוזל הדם לבין סיכון ללקוץ בשבץ מוחי. זאת על רקע ממצאים לא עקביים בתחום זה. לשם כך בחנו החוקרים 1031 גברים פיניים בני 46 עד 65 שהשתתפו במדגם בפינלנד ובחנו את ריכוזי הקרוטנואידים בדמם ואת הקשר לאירועי שבץ מוחי. החוקרים בחנו את הקשר של שבץ מוחי לריכוזי חומרים ובהם ליקופן, אלפא קרוטן, ביתא קרוטן (שכיח בגזר למשל), אלפא-טוקופרול ורטינול.
מניתוח ממצאי המחקר העלו החוקרים כי אלפא קרוטן, ביתא קרוטן (שכיח בגזר למשל), אלפא-טוקופרול ורטינול לא היו קשורים להפחתה או עלייה בשיעור הסיכון לשבץ מוחי אולם ליקופן נמצא כקשור להפחתה בסיכון לשבץ מוחי מכל סוג בכלל והפחתה בסיכון לשבץ מוחי איסכמי בפרט.
כך מצאו החוקרים כי הנבדקים ברבעון העליון כלומר 25% מהנבדקים שרמת הליקופן בסרום הדם שלהם הייתה הגבוהה ביותר היו בעלי סיכון נמוך יותר ללקות בשבץ מוחי איסכמי בשיעור של 59% ובסיכון מופחת ללקות בשבץ מוחי מכל הסוגים בשיעור מופחת של 55%.
ממצאי המחקר שנערכו על ידי חוקרים מפינלנד, ראו אור בכתב העת בנושא נוירולוגיה Neurology Journal.