תזונה מודרנית, סוכרת ושבץ: חוקרים מצאו קשר בין רמה בינונית של סוכר בדם לסיכון מוגבר לשבץ מוחי
התזונה המערבית בימינו עתירת מזונות מעובדים בעלי ערך גליקמי גבוה, עשירים בסוכר וב”פחמימות ריקות” כמו קמח לבן, סוכר לבן, עמילן וסירופ תירס מועשר. רכיבים אלה ואחרים תורמים לעליה המשמעותית בסובלים מהשמנת יתר ומעודף משקל וכן מגבירים את הרמות הממוצעות של סוכר בדם בהם מתאפיין האדם הניזון מהתפריט המערבי עתיר הקלוריות והפחמימות.
ממצאי מחקרים קודמים העלו את חשיבות התזונה כאמצעי להפחתת רמות הסוכרים בדם על מנת למנוע תחלואה במחלות לב, סוכרת, תסמונות מטבוליות של הסובלים מעודף משקל והשמנת יתר. רמות סוכר גבוהות בדם ידועות כמגבירות סיכון לבעיות אלה ואחרות ולפיכך מופנית אליהן תשומת לב רפואית כוללת. ממצאי מחקר חדש מצביעים על כך שהבעיה היא רחבה הרבה יותר; על פי ממצאי מחקר חדש שפורסם לאחרונה, גם טרום סוכרתיות– כלומר רמות של סוכרתיות בינונית בדם של 100 עד 126 מיליגרם סוכר לדציליטר, המוגבר כמצב טרום סוכרתי ממנו סובלים מאות אלפים מתושבי מדינת ישראל לבדה, ומאות מליונים בעולם כולו, מעלה את הסיכון לשבץ מוחי באופן משמעותי.
הממצאים שהתפרסמו בכתב העת BMJ התבססו על 15 מחקרים שכללו 760,925 משתתפים. מן הממצאים עלה כי לאחר קיזוז גורמי סיכון של מחלות לב, הסיכון לשבץ מוחי בקרב אנשים שהתאפיינו במצב טרום סוכרתי בדמם היה גבוה יותר ב21% בהשוואה לאנשים עם רמות נורמליות של סוכרת בדמם.