ראשי » הוליסטיקה-כללי, חשיבה חיובית, מודעות עצמית, קואצ'ינג-התפתחות אישית » טכניקות הדחקה או הערכה מחדש לשיפור מצב הרוח

טכניקות הדחקה או הערכה מחדש לשיפור מצב הרוח

חוקרים: הבדל בין נשים וגברים במאפיינים ובטכניקות ההיזכרות באירועים שליליים

כולנו נזכרים בזיכרונות אישיים טובים של אירועים אישיים ובאירועים שליליים שחווינו. ממצאי מחקר חדש שפורסם לאחרונה מגלה כי לאופן שבו אנו מטפלים ברמה הרגשי בזיכרונות השליליים, והאופן שבו הם משפיעים עלינו, יש קשר הדוק למגדר (גבר/אישה), לאישיות ולטכניקות המודעות והבלתי מודעות בהן אנו עושים שימוש לויסות הרגשות שלנו.

ממצאי המחקר התבססו על ניתוח שאלונים ובחינה אישיותית של 71 משתתפים, מהם 38 נשים ו33 ברים, שהעלו כ-100 זיכרונות אישיים אוטוביוגרפיים. מניתוח הממצאים עלה כי גם נשים וגם גברים שהתאפיינו בתכונת אישיות של מוחצנות- אקסטרוברטיות (המורכבת מהיות האדם חברותי, דעתן ומחפש גירויים סביבתיים) נטו להיזכר יותר באירועים חיוביים מאשר באירועים שליליים בחייהם. עוד נמצא כי גברים שהתאפיינו בתכונת של נוירוטיות (נטייה למיקוד ברגשות שליליים במיוחד בעיתות לחץ) נטו להיזכר בזיכרונות שליליים יותר מגברים שהיו פחות נוירוטיים. זאת בעוד שנשים שהיו בעלות רמה גבוהה של נוירוטיות נטו להיזכר באירוע שלילי שוב ושוב – תהליך מחשבה חוזרת – רומינציה rumination. תהליך זה נמצא קשור לסבירות גבוה לדיכאון

עוד מצאו החוקרים כי נמצא שוני ניכר בין גברים ונשים באסטרטגיות שבהם נעשה שימוש כאשר נזכרים באירוע שלילי : גברים רבים שנוטים להערכה מחודשת של האירוע – כלומר תפיסה מחודשת שלו ונסיון לחשוב על אירוע באופן אחר, היו בסבירות גבוה יותר להיזכר באירועים חיוביים בהשוואה לעמיתיהם, בעוד שגברים שהשתמשו בטכניקת הדחקה (ולא “הערכה מחדש) בה ניסו להשקיט ולהחיק את תחושותיהם השליליות, לא התאפיינו בהיזכרות שונה לגבי אירועים חיוביים או שליליים. לעומת זאת נשים שהדחיקו את תחושותיהם השליליות כלפי אירועים שליליים מזכרונן היו מועדות להיזכר יותר בזיכרונות שליליים ולהתאפיין במצבי רוח שליליים לאחר מכן.

לדברי החוקרים ממצאי המחקר גוזרים מסקנות יישומיות לשני המינים, שלהם מומלץ שימוש בטכניקות של היות חברותי ומוחצן, להמנע מלדוש באירועים שליליים תוך דגש על הערכה מחדש של אירועים שליליים- כלומר התייחסות שונה לאירועים שליליים מהזיכרון.
ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת Emotion, – journal of the American Psychological Association. המחקר נערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת אלברטה ומאוניברסיטת אלינוי בארצות הברית

דילוג לתוכן