איך לשמור על משקל תקין של הילד או לסייע לילד להוריד במשקל ?
כיצד לפעול ומה ניתן לעשות על מנת לסייע לילדים להפחית ממשקלם העודף או לשמור על משקל תקין ולא להשמין ? להלן מספר עיצות להורים, על מנת לשמור על משקל הילד ועל בריאותו.
1. חינוך ומודעות לתזונה נכונה – מניעת השמנת היתר מתחילה כבר בגילאים הנמוכים יותר, בהם יש להרגיל את הילד לצרוך מזון באופן נכון. ההורים הם הגורם האחראי, האמון על חינוכו והכוונתו של הילד, וזה כולל גם הכוונה באשר לשמירה על הרגלי אורח חיים בריא, מניעת השמנה, אכילה בריאה וכו. זאת באמצעות הסבר לילד על מוצרים עתיקי קלוריות שיש להמנע מהם, מזונות לא בריאים, הצורך באכילה מאוזנת ובריאה, וכו’
2. תזונה בריאה – פשוטו כמשמעו- לסייע לילד לאכול באופן בריא בפועל ולא רק בהיבט הסברה וחינוך אלא בפרקטיקה- לדאוג שהילד יקבל בתפריט שלו מזון בריא, לא משמין, מזין בכמות שאינה עודפת מידי יום ושמירה על תזונה מאוזנת גם במהלך היום וגם עמידה על סירוב הורי כשצריך לדוגמה לא לרכוש חטיפים ומזונות לא בריאים ומשמינים לילדים, אלא במידה מצומצמת ומבוקרת, מתוך מודעות, או לדוגמה לתת לילדים תחליפי חטיפים לילדים כמו חטיפי ירקות חתוכים, גרנולה ביתית בשילוב עם פירות יבשים, פירות, סלטים ומוצרי מזון מזינים ובריאים.
3. עידוד פעילות גופנית וצמצום פעילויות פנאי פאסיביות- כך למשל עודדו את הילדים לצאת לטיולים, להשתתף בפעילויות ספורטיביות עם חברים כמו משחקי כדור, לעסוק בספורט מקצועי שממנו הילד נהנה, להשתתף בחוג הכרוך בפעילות גופנית וכן להקפיד על מינון לא רב של שהות הילדים מול המחשב, הטלוויזיה או המכשיר הסלולרי, פעילויות פאסיביות ללא תנועה, המביאות להשמנה, ניוון הגוף ואכילה עודפת.
4. גם לגבי הגורם התורשתי והנרכש, שנהיר שאיננו גורם היסוד בהתהוות תופעת השמנת היתר המדאיגה בקרב ילדים ומבוגרים, קיימת שליטה הורית מונעת מצומצמת מסוימת מכיוון שהוכח כי קיימת להורים שליטה עקיפה מסוימת עליו באמצעות שמירה על משקלם לפני הכניסה להריון, באופן שיפחית את סיכויי ילדיהם לסבול מהתופעה גם בחייהם. זאת מעבר לדוגמה האישית ששומה על ההורים להוות בכך שהם עצמם ישמרו על משקלם וישתפו את ילדיהם בתהליך זה כ”זה שנאה דורש ונאה מקיים”.