רגשות שליליים, מצוקה ודיכאון בקרב אנשים עם מוגבלויות וטיפולי רפואה משלימה
מה שיעור בעיות ולחצים רגשיים אצל אנשים הסובלים ממוגבלויות בישראל, לעומת אנשים ללא מוגבלויות וכיצד ניתן לשפר את חיי הרוח והנפש של אנשים הסובלים ממוגבלויות ?
ממצאים אחרונים שפורסמו על ידי הלמ”ס לרגל יום הבינלאומי למען זכויות אנשים עם מוגבלות, החל ב-3 לדצמבר במסגרת הסקר החברתי לשנת 2010 מצביעים על נתונים לשיעורי האנשים עם מוגבלויות תפקודיות חמורות או אחרות בישראל. נתונים מעניינים שמצריכים תשומת לב מיוחדת בדבר במוגבלויות קשורים דווקא להיבט אחר של המידע- הפן הרגשי : מן הממצאים עולה שיעור השכיחות שח מצבים רגשיים שליליים ותחושות שליליות הוא רב יותר בקרב אנשים הסובלים ממוגבלויות וביניהם אנשים עם מוגבלות חמורה אשר הוגדרו כבעלי קושי רב או חוסר יכולת ממשיית לבצע פעולה אחת או יותר מבין פעילויות ראייה, שמיעה, עלייה במדרגות או הליכה, התלבשות או רחצה עצמית או העדר יכולת להתרכז או לזכור.
ממצאי הסקר, שאינם כוללים אנשים הסובלים ממוגבלויות שלא נכללו במדגם מפאת מוגבלותם למשל דיירי מוסדות סיעודיים וטיפוליים הצביעו על כך שבקרב אנשים עם מוגבלויות גילאים צעירים ומבוגרים כאחד, הייתה שכיחותן של מצבים רגשיים שליליים, רגשות ותחושות שליליות גבוהה יותר. זאת בהשוואה לאנשים ללא מוגבלות. כך נמצא כי אנשים עם מוגבלויות בחתך גילאים שבין גיל 20 ל-44 סובלים פי 4 יותר מדיכאון תכוף, בהשוואה לאנשים ללא מוגבלויות (27% בקרב אנשים עם מוגבלויות לעומת 6% אצל אנשים בריאים).
עוד עולה מן הנתונים כי 43% מהאנשים שסובלים ממוגבלות חוו תחושות לחץ, מתח- סטרס – פי 2 יותר בהשוואה לאנשים ללא מוגבלות שרק 21% דיווחו בממוצע על לחץ נפשי.
מן הממצאים עלה עוד כי תחושת הבדידות בקרב אנשים שסובלים ממוגבלות היתה רבה יותר בהשוואה לאנשים ללא מוגבלות: כך אנשים עם מוגבלות בגילאי 65- 74 חוו פי 3 יותר בדידות בהשוואה לאנשים ללא מוגבלויות (7% בהשוואה ל-20%.). מן הדיווח עולה כי אנשים בעלי מוגבלות מרגישים שאין להם למי לפנות בשעת מצוקה או משבר, פי 2 יותר ממה שמרגישים אנשים ללא מוגבלות.
נוסף על כך עולה מן המחקר כי בהיבט של אופטימיות ושביעות רצון מהחיים אנשים עם מוגבלויות פחות אופטימיים לגבי עתידם ופחות שבעי רצון מחייהם בהשוואה לאנשים ללא מוגבלויות. בני 45- 64 בעלי מוגבלויות לדוגמה מדווחים על חוסר שביעות רצון מחייהם בשיעור הגבוה פי 3 ! מחוסר שביעות הרצון עליו מדווחים נטולי מוגבלויות (9% בהשוואה ל27%).
נתונים אלה מחדדים את הצורך במתן תמיכה רגשית-נפשית-רוחנית לאנשים בעלי מוגבלות, דגש על קבלתם אל חיק הקהילה והחברה, העשרתם בפעילויות חברתיות שיעניקו להם סביבה תומכת מבחינה רגשית ומעשית ברמה היומיומית, הגברה של העצמה על ידי מעגלי תמיכה חבריים, וככל הניתן גם סיוע בנגישות לפעילויות רווחה, פנאי ופעילויות רפואה משלימה שהוכחו כיעילות בהפחתת חרדות, דיכאון, מצוקה, לחץ נפשי ושיפור יכולות התמודדות עם הקושי הפוקד את האנשים הסובלים ממוגבלויות הן במישור הפיזי והן במישור הנפשי- רוחני באמצעות רפואה משלימה.
כך פעילויות קבועות כגון טאי צ’י לאיזון רוחני, דיקור סיני עשויה לשפר את המצב הנוירוטי, ולהפחית כאבים, כך לדוגמה טיפולי רייקי או הילינג עשויים לסייע בשיפור אנרגטי, ולהפחית גם הם כאבים ומתחים, כך למשל עשויה יוגה או מדיטציה לשלוט ולווסת תחושות וקשיים פיזיים, לאפשר רגיעה והפחתת לחץ נפשי.