טיפולים טבעיים בסינדרום עייפות כרונית
בלוטות האדרנל הן אלו שמיועדות לאפשר לאדם לעמוד במצבי לחץ. תפקידן הוא לאפשר לגוף לעמוד במצבי לחץ מכל סיבה שהיא, החל מפציעה ומחלה ועד ללחצי עבודה ולחצים סביבתיים (1). פעולה טובה שלהן מאפשרת הסתגלות למצבי לחץ ולסבולת. עייפות האדרנלים מתבטאת בעייפות ותשישות כללית של הגוף. מבעיה כזו סובלים (בארה”ב) בפרק זמן כזה או אחר של חייהם כ-80%, אבל מצב זה בקושי מאובחן (2). בלוטות האדרנל מפרישות מעל ל-50 הורמונים שונים. היותר חשובים שבהם הם אלו:
- גלוקוקורטיקואידים – בקבוצה זו נכלל גם קורטיזול. הוא עוזר לשחרור אנרגיה מהמזון, לשמור על רמות גלוקוז מתאימות בגוף, הוא אחראי לעמידה בפני מצבי סטרס ומווסת את המערכת החיסונית המגיבה לדלקות.
- מינרלוקורטיקואידים – הורמונים אלו, ובכללם אלדוסטרון, עוזרים לשמירת לחץ הדם ונפח הדם ואחראים ליחס המתאים בין נתרן, אשלגן והנוזלים בגוף (3).
- אדרנלין – הורמון זה מגביר את קצב הלב ומבקר את זרימת הדם לשרירים ולמוח, תוך כדי עזרה להפיכת גליקוגן שבכבד לגלוקוז.
שלושת הורמונים אלו יחדיו אחראים לבקרה של האדרנלים על פעילויות הגוף הבאות (4) :
1) קיום תהליכי חילוף החומרים, כמו רמות הסוכר בדם ושליטה על מצבים דלקתיים.
2) איזון מלחים ונוזלים בגוף.
3) שליטה על התגובה “הלחם או ברח” כתגובה למצבי לחץ.
4) קיום הריון נורמאלי.
5) הכוונת התבגרות מינית בגיל הנעורים.
6) ייצור הורמוני מין כמו אסטרוגן וטסטוסטרון.
בלוטות האדרנל נועדו לאפשר עמידה במצבי לחץ, אבל לחץ רב מדי ממוטט אותן. בתפקידם לעמוד במצבי הלחם או ברח, הם מעלים את רמות האדרנלין בגוף ורמות של הורמונים נוספים. בתגובה, יש האצת הדופק ועלייה בלחץ הדם. יש האטה במערכת העיכול והגוף נדרך לעמוד בפני האתגר.
תגובות אלו התאימו לאדם הקדמון, שהיה צריך לגייס משאבים כדי לעמוד בפני חיות טרף – כיום מרבית הלחצים הם לחצי עבודה, סביבה, מיעוט שינה, חרדות, יחסים בין אישיים וכדומה. התגובה של האדרנלים לכך לרוב מופרזת מבחינה ביולוגית, הרבה מעבר לחומרת הבעיה.
כך, עומס יתר על האדרנלים מתיש אותם (5). פגיעה באדרנלים נגרמת משלל סיבות כמו למשל:
1) פחד, חרדה, דאגה, דיכאון, בעיות נפשיות.
2) עבודה מעבר ליכולת, בין גופנית ובין אחרת.
3) עודף התעמלות.
4) חוסר שינה.
5) שעות עבודה נגד השעון הביולוגי.
6) דלקות כרוניות, אינפקציות, מחלות וכאבים.
7) פציעות או ניתוחים.
8) שהייה בתנאי טמפרטורות קיצוניות.
9) חשיפה לרעלים.
10) מחסורים תזונתיים או אלרגיות קשות.
במה מתבטאת עייפות האדרנלים
כאשר בלוטות האדרנל מותשות, חלה ירידה בהפרשה של מספר הורמונים, בייחוד קורטיזול. יש שונות רבה בתגובת האדרנלים בקרב אנשים שונים – התגובה יכולה להיות קלה עד חמורה. במקרים היותר קיצוניים מחלה זו מוגדרת כ”מחלת אדיסון”, בה יש אובדן משקל, חולשה של כל השרירים, ירידה ברמת הסוכר בדם ובלחץ הדם. מחלה זו יכולה לגרום למוות (6). מחלה זו הינה מחלה אוטואימונית והיא נדירה למדי. לעיתים היא קורית אחרי שאדם חווה מצב סטרס קשה וממושך. במרבית המקרים יש עייפות של האדרנלים. הסימפטומים שלה הרבה יותר קלים מאלו של מחלת אדיסון, למצבים כאלו, שאינם מחלת אדיסון, הרפואה כמעט לא מתייחסת ואין היא מציעה טיפול הולם. אבל, גם מצבים כאלו, קלים כביכול, יכולים לאמלל את האדם. אחד מן המצבים האלו מכונה כיום “סינדרום עייפות כרונית“. האדם כה עייף, כך שאין הוא יכול להיות ערני יותר משעות ספורות ביממה (7). הסימפטומים להפרעה זו יכולים להיות רבים, ובהם:
1) עייפות וחולשה, בייחוד בבוקר ואחרי הצהריים.
2) מערכת חיסונית חלשה
3) אלרגיות רבות.
4) אובדן מסת שרירים וחולשת שרירים.
5) דיכאון.
6) תשוקה למזונות עשירי מלח, סוכר ושומן.
7) חוסר איזון הורמונאלי.
8) הפרעות אוטואימוניות.
9) הפרעות טרום מחזוריות קשות יותר.
10) בעיות עור.
11) אובדן יצר מיני.
12) סחרחורת קלה עם קימה מהמיטה.
13) יכולת תפקוד פחותה
לאנשים אלו יש לעיתים פרץ של אנרגיה בשעות הערב ואז הם מסוגלים ללכת לישון באחת בלילה, ומעגל העייפות שלהם לא נשבר (8). יש גם נפילות של רמת הסוכר הגורמות לבלבולת, חרדה, דאגות, שתיית קפה מופרזת לשם התעוררות או משקאות אחרים מכילי קופאין. כל זה מוגדר כסינדרום עייפות כרונית, אבל רופאים רבים לא מוצאים סיבות פיזיולוגיות להפרעה זו וחותרים לפתור אותה ע”י טיפולים פסיכולוגיים בלבד – זה לבד לא עוזר.
הבדיקות המקובלות לא מגלות חולשת אדרנלים
לשם גילוי תפקוד חלש של בלוטות האדרנל רופאים משתמשים בבדיקת הורמון בודד, ACTH, אבל רמתו של זה משקפת רק מצבים קיצוניים של תת או יתר פעילות של בלוטות האדרנל. הבדיקה לא משקפת עייפות של האדרנלים. יש מצבים של 20% פעילות נמוכה מן הנורמה של בלוטות האדרנל והם לא ישתקפו בבדיקה זו (9). בדיקה שאמנם תשקף נכונה את פעילות האדרנלים היא בדיקת רמת הקורטיזול ברוק. זוהי בדיקה פשוטה וקלה. בארה”ב לפחות, ניתן להזמין קיט שלה ולבצע את הבדיקה לבד בבית. על כל פנים, במקרי תת-פעילות של ממש חשוב להיעזר בתזונאי כדי לפתור את בעיית המחסורים.
טיפולים טבעיים לשיקום
התהליכים הגורמים להתשת בלוטות האדרנל די ממושכים, גם ההתאוששות ממושכת. ממצבים קלים ההתאוששות יכולה להמשך 6-9 חודשים, ממצבים בינוניים 12-18 חודשים וממצבים קשים עד שנתיים (10). אבל, ריפוי טבעי מאוד יעיל לטיפול במצבים אלו. טיפולי הרפייה וטיפולים בטראומות מן העבר הם חלק חשוב בהתאוששות. על האדם להיות קשוב לגופו ולא לנצל את כוחותיו מעל לגבול. שינה ממושכת עוזרת, אפילו עד 9 בבוקר. חשוב להתעמל בהתאם לכוחות וליכולת, הן תרגילי כח והן תרגילים אירוביים. יש לאכול תפריט עשיר ברכיבי תזונה ולא לצרוך קפה או משקאות מוגזים, אלו רק מגבירים את חולשת האדרנלים.
חשוב לשמור לבל תקרינה אפיזודות של נפילת רמת הסוכר בדם. לשם כך יש לאכול ארוחות קטנות וצפופות במשך היום, לאכול תוך שעה מרגע ההשכמה, לאכול ארוחה קלה לפני השינה ותמיד לאכול מיד עם הרגשת רעב. הזנחה של מצב כזה גורמת לסטרס נוסף על בלוטות האדרנל.
טיפולים של מתן הורמונים יעשו אך ורק על-ידי רופא מומחה בתחום, שיש לו גם גישה של ריפוי טבעי. לעיתים קרובות יש צורך לשידוד מערכות ולשינויים רבים בכל אורח החיים. אם יש חולשה מינית מחוסר הורמונים, טיפול באדרנלים הוא הצעד הראשון לשיקום מערכת זו. מתן הורמוני מין חליפיים רק יחמיר חולשה מינית – יש לעורר את הגוף עצמו לתיקון הבעיה. יש לשנות דרכי חיים לכיוון של תזונה טבעית יותר, אורגנית, עשירה ומגוונת – רק בדרך זו ניתן להחלים.
טיפולים תזונתיים
התפריט צריך לכלול שפע של ירקות ו/או מיציהם. חשוב שכמות האשלגן שהמזון מספק תהייה פי 5 יותר מכמות הנתרן. יש להוציא מן התפריט סוכר, מוצרי קמח לבן ואורז מלוטש ולא לשתות משקאות אלכוהוליים. כמו כן יש לבדוק רגישות למזונות, בעיקר מכילי גלוטן ומוצרי חלב.
מזונות שעשירים במיוחד באשלגן הם: אצות דולסה, קלפ וקומבו, זרעי חמניות, נבט חיטה, שקדים, צימוקים, אגוזי ברזיל, תמרים, תאנים מיובשות, אבוקדו, אגוזי מלך. ירקות עשירים הם פטרוזיליה, מנגולד, תרד, פיטריות, תפ”א (האזור שמתחת לקליפה עשיר באשלגן), ברוקולי, כרובית, גזר וסלרי. מן הדגנים והקיטניות עשירים יותר הם סויה, דוחן, עדשים. מן הפירות הטריים יש הרבה אשלגן בבננות, אבוקדו, תמרים ועגבניות. בהדרים יש כמות בינונית אך כשאוכלים מהם כמות רבה יחסית, גם הם יכולים להיחשב כספק טוב של אשלגן.
תוספי מזון שבמיוחד עוזרים לשיקום האדרנלים הם חומצה פנטוטנית, ויטמין C, ויטמין 6B, אבץ ומגנזיום. מומלץ לקחת מהם טבליות, לא להסתפק רק במה שיש במזון. בנוסף, רצוי גם לקחת תוספי ויטמין E, B קומפלקס, קואנזים 10Q, מולטימינרלים, תמצית זרעי ענבים, לציטין ולאכול פשתן טחון טרי. שורש ליקוריץ מאוד עוזר, אבל אין לתת אותו למי שסובל מיתר לחץ-דם. צמחים נוספים שעוזרים הם שורש אסטרגלוס, ג’ינסנג סיבירי וקוריאני, זרעי גדילן והצמח סכיזנדרה.
מקורות
[1] Wilson, James. “Adrenal Fatigue: The 21st Century Stress Syndrome.” Smart Publications, p. 3, 2002.
[2] Wilson, James. “Adrenal Fatigue: The 21st Century Stress Syndrome.” Smart Publications, p. 6, 2002.
[3] MayoClinic.com Addison’s Disease http://www.mayoclinic.com/health/addisons-disease/DS00361/DSECTION=causes (Accessed June 11, 2009)
[4] National Institutes of Health, Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development, “Adrenal Gland Disorders” 34
35
http://www.nichd.nih.gov/health/topics/Adrenal_Gland_Disorders.cfm (Accessed June 11, 2009)
[5] Understanding Adrenal Function August 27, 2000, Mercola.com http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2000/08/27/adrenals.aspx (Accessed June 11, 2009)
[6] Wilson, James. “Adrenal Fatigue: The 21st Century Stress Syndrome.” Smart Publications, p. 7, 2002.
[7] Wilson, James. “Adrenal Fatigue: The 21st Century Stress Syndrome.” Smart Publications, p. 7, 2002.
[8] Veracity, Dani. “Recovering From Adrenal Fatigue: How Your Body Can Overcome Chronic Stress and Feel Energized Again.” Natural News, April 6, 2006 http://www.naturalnews.com/019339.html (Accessed June 11, 2009)
[9] Veracity, Dani. “Recovering From Adrenal Fatigue: How Your Body Can Overcome Chronic Stress and Feel Energized Again.” Natural News, April 6, 2006 http://www.naturalnews.com/019339.html (Accessed June 11, 2009)
[10] Veracity, Dani. “Recovering From Adrenal Fatigue: How Your Body Can Overcome Chronic Stress and Feel Energized Again.” Natural News, April 6, 2006 http://www.naturalnews.com/019339.html (Accessed June 11, 2009)
* האמור במאמר זה אינו בגדר ייעוץ או מרשם רפואי אלא מידע שהופיע בעיתונות מדעית או ברשת האינטרנט. על מי שנזקק לטיפול, יש לפנות לרופא או תזונאי, בהתאם למצבו.
מאת: ד”ר מרדכי הוכברג Ph.D, תזונאי. מתוך כתב העת “תזונה פלוס”. לרכישת מנוי, התקשרו 08-9407466