כיצד לעזור לילד לשמור על משקל או להוריד במשקל
ילדים שמנים סובלים מעודף משקלם במגוון רמות: החל מהרמה האסתטית, פסיכולוגית וחברתית וכלה ברמה הפיזית-תפקודית בריאותית. ממצאי מחקרים חדשים בדבר הנזקים הבריאותיים החמורים שנגרמים לילדים הסובלים מהשמנת יתר הן בצעירותם בתופעות לוואי, ליקויים ומחלות והן בהמשך חייהם בסיכון למחלות קשות כמו מצב טרום סוכרתי, נטייה לסוכרת וסוכרתיות של ממש בילדים, סיכון לתפקוד האיברים הפנימיים וביניהם הכבד, המעיים ומערכת העיכול וכיס המרה וכן סיכון לבעיות של יתר לחץ דם כמו גם סיכון מוגבר לחלות בסרטן המעי הגס או סרטן במערכת השתן בבגרות.
ממצאים חדשים אלה בדבר הקשר בין השמנה בצעירות לבין הגברת הסיכון לסרטן בבגרות, מדגישים את הצורך של ההורים לסייע לילדים לשמור על משקל נכון. חומרת התופעה, שכיחותה ונזקיה הנרחבים מחייבים מודעות הורית להכוונה וסיוע לילד. כשם שאין לכעוס על ילד שאינו מבין נושאים מורכבים בצעירותו, כך אין לכעוס עליו על שאינו יודע לווסת את הרגלי התזונה שלו באופן נבון בצעירותו. האחריות היא על ההורים ללמד אותו, להגביל אותו במידה הנכונה, לחנך אותו ולסייע לו בכך!
כיצד לשמור על משקל הילד על מנת שלא יסבול מהשמנה ? איך לסייע לילד להוריד במשקל לאחר שהשמין ? ניתן לסייע לילד ולבן הנוער באופן אקטיבי או פאסיבי לשמור על בריאותו, לשמור על משקלו ואף להוריד מהמשקל. שמירה על משקלו של הילד באופן אקטיבי, במיוחד בגילאי הצעירים אפשרית באמצעות הגברת מודעותו לתזונה נכונה, הרגלי אורח חיים נבונים, פעילות גופנית, יציאה עם הילדים לפעילויות פנאי בטבע הכרוכות במאמץ גופני, רישום לחוגים ועיסוק של הילד בספורט כלשהו, הגבלה מידתית של ההורים (תוך תיאום ביניהם) לגבי כמות שעות פעילויות פנאי פסיביות של הילד כמו ישיבה מול המחשב ועידוד פעילות ספורטיבית, וכן באמצעים פאסיביים כמו למשל להוות דוגמה אישית ולא להרבות באכילה בלתי מבוקרת, אכילה של מזונות בריאים, פעילות גופנית של ההורה ועוד.