ריפוי מן הטבע: טיפול בדיכאון- בתרופות טבעיות
לקראת חודש המודעות לחרדה ולהפרעות דיכאון, נערך סקר באשר לעמדות הציבור הישראלי לגבי דיכאון ושימוש בתרופות צמחיות או סינתטיות לטיפול בו. ממצאי הסקר מעניקים חיזוק למגמה ההוליסטית הקונה אחיזה בקרב הציבור הישראלי יותר ויותר, השמה דגש על צריכת מזון טבעי, נטול חומרים כימיים, המגמה של שימוש בתוספי מזון, צמחי מרפא, חליטות, תמציות ותרופות המבוססות על מקורות מן הצומח.
כך הסקר בוצע על ידי חברת מרקט ווטש בעבור חברת רפא המשווקת של תרופה המיועדת לטיפול בדיכאון בינוני או קל אשר מבוססת על תמצית צמח “היפריקום”. צמח ההיפרקום המכונה בעברית “פרע”. במשך מאות שנים היה מוכר ההיפרקום כצמח בעל תכונות נוגדות דיכאון ובשנים האחרונות החלו להפיק ממנו תוצרים למטרה זו כמזור לדיכאון ברפואה המודרנית.
הסקר נערך בקרב כ-500 נשאלים מעל גיל 18 המהווים מדגם מייצג של האוכלוסיה בישראל. ניתוח הממצאים העלה כי רוב מכריע של הנבדקים היו מודעים להשפעתו של הדיכאון על חיי המין, ועל התפקוד, והיו מודעים לחשיבות קבלת טיפול בדיכאון. עם זאת רבים דיווחו כי לא עשו כן למרות שחוו דיכאון ; חלק מהנבדקים דיווחו על כך שחוו דיכאון אולם למרות זאת, מתשובותיהם של מי שדיווחו על כך שחוו דיכאון עולה שרק כ- 20% השתמשו בתרופות נוגדות דיכאון, ממצא שניתן לפרש כחוסר רצון של הנשאלים שחוו דיכאון להשתמש בתרופות סינתטיות בעלות תופעות לוואי מזיקות, על רקע תשובותיהם בדבר העדפתם הגורפת לשימוש בתרופות ממקור צימחי לטיפול בדיכאון- מעל 50% העדיפו פתרון של תרופה ממקור צימחי בהשוואה ל-7% בלבד שהעדיפו פתרון של תרופה כימית- סינתטית לטיפול בדיכאון.
מגמה זו המעניקה חשיבות לקבלת מענה הוליסטי, שלא מעניקה חשיבות לקבלת פתרון סינתטי, מהיר וכימי, המתחשבת באיזון הנדרש לגוף, ומייחסת חשיבות לשימוש בעקרונות נטורופתיים של ריפוי מן הטבע הינה ברוכה. יחד עם זאת חשוב לציין כי בין אם מדובר בצמחי מרפא בחליטה ביתית, בתוספי נטורופתיה או בתרופות טבעיות – לעיתים רבות, לתרופה טבעית, תופעות לוואי פחותות מאלה של תרופה סינתטית, הגורמות להעדפתה, אולם חושב לזכור כי נטילת תוספים, שימוש בצמחי מרפא ובתמציות או בתרופות על בסיס טבעי, מחייבות משנה זהירות כיוון שלמרות שמדובר בחומרים מן הצומח, עדיין מדובר בתרכובות כימיות ששימוש לא נכון בהן עשוי לגרור תופעות לוואי ומהווה סכנה.