ממצאי מחקר חדש מעלים כי אפילו צעירים הנחשפים לזיהום אוויר במשך שעתיים של פעילות גופנית סובלים מסיכון מוגבר במיוחד ללקות בהתקף לב
מה השפעתה של סביבה בה זיהום האוויר הוא רב על בריאותם של צעירים ומבוגרים ? ממצאי מחקר חדש מעלים כי זיהום אוויר בחומרים כמו אוזון מזהם המיוצר מאגזוזי רכב או פעילות תעשיתית, מגביר את הסיכון להתקפי לב גם בצעירים וגם לאחר חשיפה קצרה במיוחד של כשעתיים פעילות גופנית בסביבה מזוהמת !
במחקר בחנו החוקרים כיצד משפיעה חשיפה של 23 צעירים בריאים לאוויר נקי או לאוויר מזוהם בגז האוזון בריכוז 0.3 PPM למהלך שעתיים של פעילות גופנית. החוקרים מדדו את הרכז דמם של הנבדקים לפני החשיפה לזיהום או האוויר הנקי, באותה עת של החשיפה ולאחריה. כמו כן ניטרו החוקרים מדדים אחרים כמו נשימה, תפקוד ריאות ועוד.
אוזון הוא מולקולה של שלושה אטומי חמצן. בשכבת ההגנה העליונה של כדור הארץ- הסטרטוספרה הוא מגן מפני קרינה. כאשר האוזון נמצא בטרופוספירה הוא מזהם וגורם לנזק בריאותיים כמו בעיות בדרכי הנשימה, פגיעה בריאות, שיעול, קוצר נשימה, החמרת מחלת הקצרת, רגישות לזיהומים בדרכי הנשימה ועוד.
ממצאי החוקרים העלו כי באופן מיידי לאחר החשיפה לגז המזהם, החוקרים מצאו עליה במספר מדדים ששילובם מעלה את הסבירות ללקות בהתקף לב או במחלות לב אחרות ! גם בקרב צעירים וגם בפרק זמן כה קצר ! כך החוקרים מצאו עלייה 98.9% ברמת האינטרלויקין-8 (מבטא דלקתיות בכלי הדם), ירידה של 21.4% ברמת הפלסמינוגן (מסייע בהמסת קרישים בדם), 51.3% ירידה ברכיב המגן על השתנות קצב הלב ועוד. השינויים ברמת האינטרלויקין-8 והפלסמינוגן השפיעו גם לאחר 24 שעות ממועד החשיפה. בנוסף, בדומה לממצאי מחקרים אחרים מצאו החוקרים נוזלים שנוצרו מהגז המזהם בריאות וירידה בדלקתיות בריאות.
ממצאי המחקר שפורסמו בכתב העת המדעי Circulation, מצביעים על כך כי החשיפה לזיהום עלולה לגרור סכנה רבה לאנשים הסובלים ממילא מבעיות התקרשות יתר, וגם עלולות לסכן אנשים בריאים בשל השפעת הגז המזהם על היווצרות דלקתיות, היווצרות קרישי דם, אי המסתם באופן יעיל וכך לסיכון להתקף לב.