תחשבו חיובי – מחקר מוכיח קשר בין אופטימיות להפחתת הסיכון לשבץ
חשיבה חיובית והשקפת חיים אופטימית לפיה האדם רואה את עצמו ואת סביבתו באור חיובי, אינו מאבד תקווה, חדור ביטחון עצמי באשר לסיכוי הצלחתם של הדברים ומלא תקווה להתגשמותם של דברים שהוא רוצה להשיג, נתפסת כרכיב פסיכולוגי חשוב המשפר את איכות החיים הרגשית, הרוחנית והמנטלית.
מחקר שונים העלו כי אופטימיות העולה כדי “אופטימיות יתר” עשויה להזיק ולהוביל לנטילת סיכונים מיותרים, העדר תכנון, תיכנון שלא מביא בחשבון את הגורמים הנחוצים באופן המשקלל גורמי זהירות והגנות, עודף ביטחון עצמי מזיק בהתכוננות לקראת הבאות ועוד. אולם אופטימיות וחשיבה חיובית שאינן רבות מידי משפרות את איכות החיים במגוון היבטים רוחניים, פסיכולוגיים ובריאותיים.
מחקרים העלו שגישה חיובית לחיים, אנרגיות חיוביות ושמחת חיים, אופטימיות והתמודדות רגשית חיובית מצמצמים באופן משמעותי את הסכנה להפרעות מצב רוח כגון לדיכאון, מצמצמות את הסכנה לבעיות קרדיו-וסקולריות ומפחיתות את הסיכון ללקות במחלת הקשורות למערכת החיסונית כגון סרטן. אופטימיות כסמן למצב הנפשי משליכה על רכיבים גופניים ובכך מבטאת את הקשר ההדוק גופנפש- המתאם ההדוק והמוכח בין גוף לנפש.
כך,במחקר שנערך לאחרונה המבטא את הקשר גוף-נפש, נמצא שהשפעות האופטימיות והחשיבה החיובית מגיעות גם לבריאות גופנית. במחקר שפורסם על ידי מדענים אמריקאים בג’ורנל המדעי היוקרתי STROKE בנושאי שבץ מצאו החוקרים כי בקרב אנשים מבוגרים שעברו את גיל 50 נמצא קשר הדוק בין סיכון ללקות בשבץ לבין אופטימיות וחשיבה חיובית.
החוקרים עקבו במהלך 24 חודשים אחרי כ-6000 נבדקים –נשים וגברים ללא רקע של שבץ. במהלך תקופת המחקר לקו 88 אנשים בשבץ. בחינת הממצאים הובילה את החוקרים למסקנה כי לאחר קיזוז גורמים מתערבים כגון משתנים התנהגותיים, בריאותיים ונפשיים וגורמים סוציו-דמוגרפיים- האנשים שהיו הכי אופטימיים היו מצויים בסיכון הקטן ביותר ללקות בשבץ בהשוואה לנבדקים בעלי הגישה הפסימיסטית, נטולת האופטימיות וחסרת הגישה החיובית ומלאת התקווה. הממצאים העלו באופן חד משמעי כי ראייה רוחנית-נפשית-פסיכולוגית של החיים באור אופטימי וחיובי הייתה קשורה ישירות לסיכון קטן יותר לחלות בשבץ- אדם היה אופטימי יותר בדרגה אחת במדרג הניקוד של החוקרים למדידת אופטימיות, נהנה מהפחתה בסיכון ללקות בשבץ ב-10%.