ממצאי מחקר חדש מעלים כי אנשים המתגוררים מעל כביש ראשי סובלים מזיהום אויר ורעש המובילים לעליה בסיכון להתקף לב
לחיים בסביבה העירונית ישנם השפעות שונות על הבריאות הנפשית והפיזית של האדם. ממצאי מחקרים שונים העלו כי חיים בסביבה כפרית משפרים את התפקוד הגופני והפסיכולוגי של האדם- כך לדוגמה חיים בסביבה עירונית מפחיתים את הסיכון למחלות כמו אסטמה, מגבירים את יכולות המערכת החיסונית והחיים בסביבה ירוקה בסביבה עתירת נוף טבעי קשורה לאיזון רוחני, נפשי ופסיכולוגי.
ממצאי מחקר חדש שמתפרסם כעת מעלים כי חיים בסביבה כפרית עדיפים על חיים בסיבה עירונית במיוחד, למשל בסמוך לכבישים ראשיים. על פי ממצאי המחקר אנשים המתגוררים בסמוך לכביש ראשי, סובלים מחשיפה לזיהום אוויר וגם לזיהום רעש המעלים את הסיכון של אנשים אלה ללקות בהתקף לב.
ממצאי המחקר התבססו על מדגם של כ57,000 אנשים שחיו בסביבה עירונית בגילאים 50 עד 64 בין השנים 1998 ל2006. הממצאים העלו כי גם עלייה בזיהום רעש וגם עלייה בזיהום האוויר היו קשורים לסיכון מוגבר להתקף לב. כך, מצאו החוקרים כי כל עליה של 10 דציבלים בעוצמת הרעש ממנה סבלו הנבדקים שחיו בסביבת כביש רועש, העלתה את הסיכון להתקף לב ב12%. החוקרים מעריכים כי הרעש פוגע בשינה, מגביר את הסטרס ומעלה את רמת הורמוני לחץ בגוף, המגבירים לאורך זמן ברמתם המזיקה את העומס על הלב ובכך מעלים את הסיכון לתחלואת הלב.
בנוסף החוקרים מצאו כי נבדקים שנחשפו לזיהום אוויר סבלו מסיכון מוגבר להתקף לב. הזיהום גורם למחלות בכלי הנשימה, לתחלואה במערכת הדם ותחלואת לב ובכך ככל הנראה מעלים את הסיכון להתקפי לב. השילוב של שני סוגי הזיהומים- רעש ואוויר של אנשים המתגוררים ליד כבישים ראשים, לכן, הינו ראוי לתשומת לב אפדמית.
החוקרים מצאו כי ככל שמשך החשיפה לזיהום האוויר ולזיהום הרעש היו גבוהים יותר, כך עלתה רמת הסיכון לחלות במחלות לב ולסבול מהתקפי לב.
המחקר שנערך על ידי חוקרים דנים מהמכון לחקר אפידמיולוגיית הסרטן בקופנהגן, מאוניברסיטת קופנהאגן , מאוניברסיטת אוטרכט ואונ’ ארהוס ראה אור בכתב העת PLoS One .