ראשי » הוליסטיקה-כללי, רפואה טבעית, תזונה-דיאטה » האם פיטוסטרולים מעכבים התפתחות סרטן ?

האם פיטוסטרולים מעכבים התפתחות סרטן ?

פיטוסטרולים ועיכוב התפתחות סרטן במעי הגס ובבלוטת הערמונית וגם גדילה שפירה של הבלוטה

פיטוסטרולים, סטרולים צמחיים, הם המקבילה של כולסטרול בעולם הצומח. חומרים אלו נמצאים בעיקר בגרעינים, אגוזים וקיטניות. מסתבר שלחומרים אלו יש יכולת למנוע או לצמצם סיכון להתפתחות סרטן במעי הגס ובערמונית וכן למנוע גדילה שפירה של הערמונית. בעבר, מחקרים הראו שצריכת דגנים מלאים כמו חיטה, שעורה, דורה, שבולת שועל, אורז מלא ודוחן, אשר כולם מכילי סיבים, נמצאו קשורים לצמצום השכיחות סרטן המעי הגס. אבל, באתיופיה אוכלים דגן אחר, טף, ושם דווקא נמצאה תחלואה גבוהה בסוגי סרטן אלו.

בדיקה מקיפה יותר העלתה, שמה שסיפק הגנה כנגד סוגי סרטן אלו לא היו הסיבים שבדגנים אלא הפיטוסטרולים שבהם. פיטוסטרולים אלו נחלקים לשלוש קבוצות עיקריות – סיטוסטרול, קמפסטרול וסטיגמסטרול. נערכו ניסויים רבים, הן עם בעלי חיים והן במעבדה. הניסויים הראו שחומרים אלו מצמצמים במידה רבה, הן את התפתחות הסרטן אצל בעלי חיים והן את מספר הגידולים, את עוצמתם ויצירת הגרורות.

מחקרים בבני אדם נעשו רק עם אלו הסובלים מגדילה שפירה של בלוטת הערמונית. במחקרים איתם נמצא שסיטוסטרול היה היותר פעיל לסיפוק הגנה, אחריו קמפסטרול ואחריו סטיגמסטרול. עד כה, FDA לא אישרו לערוך מחקרים בבני אדם חולי סרטן עם תכשירים המורכבים מחומרים אלו. אבל, אין מניעה לצרוך מזונות שמכילים אותם. התפריט המערבי הטיפוסי מספק כ- 80 מ”ג פיטוסטרולים ליום. בתפריט צמחוני יש כ- 345 מ”ג ליום ובתפריט היפני כ- 400 מ”ג ליום. להלן רשימה של מזונות שמכילים את כלל הפיטוסטרולים ומהי תכולת הפיטוסטרולים שבהם . הכמויות במ”ג ל- 100 גרם.

שמנים: שמן אורז – 1055. שמן נבט חיטה – 550. שמן זית – 176. שמן קוקוס – 91.
גרעינים ואגוזים: שומשום – 410. פיסטוק חלבי – 280. חמניות – 280. זרעי דלעת – 265. מקדמיה – 198. שקדים – 187. פקאן – 150. אגוז מלך – 113.
ירקות: ברוקולי – 49. כרוב ניצנים – 37. סלק – 25. בצל אדום – 19. גזר – 15. תרד – 10. תות שדה – 10. תפוח אדמה – 5.
פירות: תפוזים – 24. בננה – 16. תפוח עץ – 12. דובדבן – 12. אפרסק – 10. אגז – 6.

מקורות
Piironen V, Toivo J, Puupponen-Pimia R, et al. Plant sterols in vegetables, fruits and berries. J Sci Food Agric 2003;83:330–337.

Chen CY, Blumberg JB. Phytochemical composition of nuts. Asia Pac J Clin Nutr 2008;17 (S1):329-332.

cholesterol.about.com/od/…/f/phytosterolconent.htm

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16302759

 

 

* האמור במאמר זה אינו בגדר ייעוץ או מרשם רפואי אלא מידע שהופיע בעיתונות מדעית או ברשת האינטרנט. על מי שנזקק לטיפול, יש לפנות לרופא או תזונאי, בהתאם למצבו.

מאת: ד”ר מרדכי הוכברג Ph.D, תזונאי. מתוך כתב העת “תזונה פלוס”. לרכישת מנוי, התקשרו 08-9407466

דילוג לתוכן