האדם כיצור חברתי: הקשר בין גוף לנפש: אנשים בודדים בסיכון מוגבר למחלות לב ומוות
כיצד משפיעה המצב הנפשי בו מצוי אדם על מצבו הבריאותי? מה הקשר בין הגוף לנפש ? כיצד קשורה בדידות של האדם כטיפוס חברתי על בריאותו הפיזית ? ממצאי מחקר חדש מעלים כי חיים לבד- בדידות במיוחד בגילאים בוגרים שבין גיל 45 לגיל 65 שנים קשורה לסיכון מוגבר לתמותה וכן לסיכון מוגבר לחלות במחלות לב או למות ממחלת לב.
ממצאים אלה מבוססים על מחקר שנערך בין שנת 2003 לשנת 2004 במהלך 4 שנים לאחר מכן, בקרב 44573 נבדקים שחיו עם אדם נוסף או בבדידות (מתוך המדגם 8594 חיו לבד). הממצאים שיקללו קיזוז גורמים כמו גיל, גורמי סיכון טיפול, בעיות רפואיות לבביות קיימות, מאפיינים סוציו דמוגרפים, מין, תעסוקה, מוצא אתני, השכלה ומקום מגורים.
מניתוח הממצאים העלו החוקרים כי סיכון למוות מוקדם היה גבוהה יותר בקרב אנשים שחיו לבדם בהשוואה לאלה שחיו עם אדם נוסף- 14.1% סיכון בקרב אנשים בודדים בהשוואה ל11.1%.
כמו כן מצאו החוקרים כי גם הסיכון למוות כתוצאה ממחלות לב היה גבוהה יותר בקרב אנשים שחיו לבדם בהשוואה לאלה שחיו עם אדם נוסף- 8.6% סיכון בקרב אנשים בודדים בהשוואה ל-6.8%.
החוקרים מצאו כי אנשים היו בסיכון מוגבר למוות מוקדם ותחלואת לב ומוות בשל בדידותם במיוחד בגילאים 45 עד 65 בשיעור סיכון מוגבר של 24%.
לסיכום מחקרם מדגישים החוקרים כי מן הממצאים עולה שמצב של Atherothrombosis– טרשת עורקית- מצב רפואי שבו נוצר קריש דם או פלאק שמקורם בהצטברות חומר שומני בדופן התא היה שכיח יותר בקרב אנשים שחיו בבדידות. יחד עם זאת, לאחר גיל 65 האפקט מצטמצם ומעל גיל 80 האפקט נעלם.
ממצאי המחקר התפרסמו בכתב העת לרפואה פנימית Archives of Internal Medicine