ראשי » הוליסטיקה-כללי, נטורופתיה, רפואה טבעית, תזונה-דיאטה » אסטאקסנטין – נוגד החמצון יעיל במיוחד

אסטאקסנטין – נוגד החמצון יעיל במיוחד

אסטאקסנטין – נוגד החמצון היעיל ביותר בעולם

אסטאקסנטין הינו קרוטנואיד אותו מייצרת אצה מיקרוסקופית בשם Haematococcus pluvialis. קרוטנואיד זה הוא הנותן את הצבע האדום לדגי סלמון, לסרטנים וליצורי מים נוספים. למוצר טבע זה מוקדשים לאחרונה מחקרים רבים ונמצא שמבחינת יכולת אנטי אוקסידנטית, אין דומה לו. הוא פעיל 550 פעמים יותר מוויטמין E ו-6000 פעמים יותר מוויטמין C. אולם אין להבין מכך שהוא יכול למלא בגוף את כל תפקידיהם של ויטמינים אלו.

אסטאקסנטין נמצא עוזר נגד נזקי קרינת שמש מופרזת, קרני UVA, שומר על בריאות הלב, העיניים ומשפר ביצועי ספורטאים. בזכות ההיקף הרחב של יכולותיו המועילות, מומלץ לכל אדם ליטול אותו, בריא כחולה. כיום יש כבר כמוסות שלו המכילות 10 מ”ג בכל כמוסה, ואנשים צרכו 2-3 כמוסות כאלו ביום בכדי לקבל את מלוא התועלת שבו. אצה זו מגודלת גם בישראל, בקיבוץ קטורה בעמק הערבה.
דר’ זיפווסקי, מדען חוקר, שקד על מחקר האסטאקסנטין והפיכתו למוצר טבע נמכר, הקים וניהל פס ייצור של אצה זו בבריכות המכילות מי ים הנשאבים מעומק של 600 מטר באיי הוואי. בבריכות גידולה של אצה זו לא מכניסים שום חומר חוץ ממי ים. המקור הראשון ממנו הפיקו בשעתו את האסטאקסנטין היה שמן קריל – היום מפיקים אותו במישרין מהאצה המיקרוסקופית.

למוצר זה יש יכולות משולבות – נוגדות חמצון ונוגדות דלקות גם יחד. בזכות כך יש בו תועלת בריאותית רחבה ביותר. אחת התגליות הראשונות לגביו הייתה שהוא נמצא מגן נגד כוויות שמש באזורים שטופי שמש, כמו באיי הוואי, שם מגדלים את האצה הזו. בניסוי ראשוני נתנו 4 מ”ג ממנו ביום לאדם, במשך שבועיים. די היה במינון זה כדי למנוע כוויות שמש.

אסטאקסנטין נמנה עם קבוצת הקרוטנואידים, ביחד עם ביטא-קרוטן, לוטאין, זיאקסנטין, ליקופן ואחרים. אבל, יש לו מבנה מיוחד ומכאן גם דרך פעולה ייחודית. בחשיפה לחמצנים פעילים, נוגדי חמצון אחרים מאבדים עד מהרה את יכולתם לקשור חמצנים כאלו – לא אסטאקסנטין. הוא נשאר פעיל הרבה יותר זמן. הוא תורם אלקטרונים על מנת לנטרל רדיקלים חופשיים. לא נמצאה ריאקציה כימית בגוף שתפגע ביכולת זו, מה שקורה עם נוגדי חמצון אחרים. יש לו יכולת לעבור את ממבראנות התאים ולהיכנס לתוכם, שם הוא מגן מפני נזקי חמצון. זוהי יכולת חשובה ביותר. בנוסף, יש לו יכולת להגן מפני 5 מסלולים שונים בגוף שהם מעוררי דלקות. לגבי ויטמיני C ו- E ומרבית נוגדי החמצון האחרים, כל מולקולה שלהם יכולה לנטרל רדיקל חופשי אחד בכל פעם – אסטאקסנטין יכול לנטרל רבים יחדיו. מסביב למולקולות שלו יש “ענן” אלקטרוני, כל רדיקל חופשי שנכנס לענן זה מנוטרל עד מהרה. יש לו יכולת חדירה הן דרך מחסום דם-מוח והן דרך מחסום דם-רטינה (בעיניים). כך הוא מספק הגנה גם נגד נזקים במוח וגם נגד נזקי ראיה, שלשם ריפוים דרושים קרוטנואידים.

התועלת הבריאותית של אסטאקסנטין
קרוטנואיד זה נמצא עוזר למניעה ולריפוי של ניוון מקולרי גילי כמו גם נגד קטרקט. ניוון מקולרי גילי הוא סיבת העיוורון העיקרית בארצות המפותחות. מוצרי טבע העוזרים למניעה ולריפוי של מחלה זו הם הקרוטנואידים לוטאין וזיאקסנטין ורסברטרול המצוי בעיקר בענבים אדומים ובעוד מספר צמחים. ניתן לצרף לרשימה את האסטאקסנטין. קרוטנואיד זה נמצא גם משפר ביצועים של ספורטאים. שני נושאים נוספים לגביהם התגלתה תועלתו היו תרומתו לבריאות הלב ולבריאות המוח. בשנים האחרונות פורסמו לפחות 17 מחקרים שגילו את תועלותיו אלו. הוא נמצא עוזר כנגד ירידה בפעילות השכלית וביכולת הקוגניטיבית של האדם. הוא נמצא מונע הצטברות של תרכובות שומניות מחומצנות במוח, הצטברות המצויה אצל מבוגרים הסובלים מדמנטיה. כך, חומר זה יכול להביא תועלת כנגד התפתחות מחלת אלצהיימר. הוא גם משפר את זרימת הדם ומפחית יתר לחץ-דם, משפר את נתוני הדם, מעלה את רמת כולסטרול HDL ומוריד את רמת הטריגליצרידים.

בטיחות
שלא כמו עם נוגדי חמצון סינטטיים, אסטאקסנטין בשום מקרה לא הופך לפרואוקסידנטי, אפילו ברמות לקיחה גבוהות ביותר. לא הייתה לגביו שום תגובה שלילית, אפילו עם רמות לקיחה של 50-75 מ”ג ביום. רמה סבירה של נטילתו ביום היא 20-30 מ”ג. כיום יש כמוסות שלו של 10 מ”ג כל אחת.

מקורות

http://en.wikipedia.org/wiki/Astaxanthin

International Carotenoid Society “Astaxanthin and Cancer Chemoprevention” John E. Dore, Ph.D. Krill Oil is ‘Safe, Well Tolerated and Effective’ Is Krill Oil 48 Times Better Than Fish Oil?  Scare Tactics Against Krill Oil Proven Inaccurate

 

 

* האמור במאמר זה אינו בגדר ייעוץ או מרשם רפואי אלא מידע שהופיע בעיתונות מדעית או ברשת האינטרנט. על מי שנזקק לטיפול, יש לפנות לרופא או תזונאי, בהתאם למצבו.

מאת: ד”ר מרדכי הוכברג Ph.D, תזונאי. מתוך כתב העת “תזונה פלוס”. לרכישת מנוי, התקשרו 08-9407466

דילוג לתוכן