ממצאי מחקר חדש מעלה שימוש באנטיביוטיקה של כוורנים בדבורים עלולה להיות הגורם להעלמות אפידמית של מושבות דבורים
התערבות בני אדם במערכות אקולוגיות מסכן את כלל המאזן האקולוגי ובפרט סביבות ואיזונים סביבתיים שונים המשפיעים על בעלי החיים והצומח אך גם משפיעות חזרה בהיזון חוזר על בני האדם, בחוק של סיבה ותוצאה וכך מביאות לנזקים שעלולים להיות בלתי הפיכים.
בני האדם מתערבים באופן גס ובוטה בשינוי הסביבה, בזיהום האוויר והמים, בהדברה והרעלה של כלל הביומאסה ובבירוא סביבות טבעיות ללא התחשבות בצומח ובחי ותוך השמדה של סביבות אקולוגיות ומארגים עדינים. הנזקים הנגרמים מכך אינם נמדדים באופן ישיר לעיתים קרובות ומוחצנים על כלל בני האדם בכדור הארץ או בסביבה האקולוגית הסובלת מהנזק. לפיכך המזיקים אינם באים על עונשים לעיתים קרובות ואינם מפסיקים את התנהגותם המזיקה.
כך גם במקרה של אוכלוסיית הסבורים: ממצאי מחקר חדש שפורסם לאחרונה מנסה לפענח את התעלומה שאופפת את עולם הכוורנים והדבורים המנסה להבין מדוע בעשור האחרון חלה ירידה משמעותית במיוחד בכמות מושבות הדבורים ובמספר הדבורים בטע ובמושבות מלאכותיות המתות במהירות וללא כל הסבר ברור. זאת באופן שגורם לנזקים כלכליים עצומים לכוורנים ולתעשיית הדבש וכן לנזקים אקולוגיים ניכרים להפריית פרחים ושיבושים במערכת האקולוגית הקשורה לפעילותן של הדבורים.
על פי ממצאי המחקר שהתבסס על ניתוח חיידקים ואנליזה גנטית שנערכה בקרב דבורים בארצות הברית, שימוש מרובה באנטיביוטיקה של הכוורנים במושבות של דבורים שבהם רצו הכוורנים להגן על הדבורים מפני זיהום חיידקי מסוג מסוים הוביל לכך שדווקא ההתערבות בטבע והוספת החומרים המלאכותיים לסביבה האקולוגית הובילה לשיבוש בפלורת המעיים של הדבורים וגרמה לתחלואה ומוות של מושבות שלמות שזוהמו בחיידקים שפיתחו עמידות לאנטיביוטיקה זו. זאת בהשוואה למושבות דבורים במדינות שבהם נאסרה לשימוש האנטיביוטיקה ובהן מושבות הדבורים לא נפגעו באופן כה ניכר.
על פי החוקרים דווקא השימוש באנטיביוטיקה באופן מוגזם על ידי הכוורנים, שהיה מיועד למניעת מוות של הדבורים שלהם, הוא שגרם להווצרות עמידות של חיידקים מסוימים לאנטיביוטיקה. חיידקים אלה החלו לפגוע במושבות דבורים שלמות והובילו להתמעטותן, בניגוד למצופה, אך באופן דומה להתפתחות חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה גם בבני אדם. כאמור, פגיעה כזו באוכלוסיות הדבורים, החלה להתרחש , על פי הממצאים, אחרי שהוכנס סוג אנטיביוטיקה זה לשימוש רחב ב2006. לא התרחשה במימדים כאלה במדינות שבהן נאסר שימוש באנטיביוטיקה.
ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת The journal mBio . המחקר נערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת פוגיאן בסין וחוקרים מהמכון לגיוון אוכלוסיות מיקרוביולוגיות באוניברסיטת ייל בארצות הברית.