להקשיב לגוף: תזמון אכילה במהלך היום מסייעת להורדה במשקל
מאות מליוני בוגרים וילדים בעולם המערבי סובלים מעודף משקל, השמנה או השמנת יתר חולנית ומשוועים לפתרונות שיסייעו להם להגיע למשקל גוף תקין, לרדת במשקל או לפחות להמנע מלעלות במשקל. דיאטות מסוגים מגוונים מוצעות חדשות לבקרים לקהל הסובלים מעודף משקל, אולם רבות מהן אינן מסייעות. במארז הדיאטות הקיימות מציעים מומחים בתחום הדיאטה לאכול יותר ארוחות קטנות על פני היום. יחד עם זאת נושא תזמון אכילת המזון וגודל הארוחה נותר שנוי במחלוקת.
מחקרים שנערכו לאחרונה הצביעו על כך שבגופנו קיים שעון ביולוגי אשר קובע את מאזן האנרגיה וחילוף החומרים וכי מאכלים עתירי שומן שאנו אוכלים במהלך היום משבשים את השעות הביולוגי הזה ובכך יוצרות הפרעות מטבוליות המובילות בתורן לעודף משקל והשמנת יתר.
במחקר חדש שנערך באונ’ העברית בירושלים, במהלך 18 שבועות במעבדה בקרב 4 קבוצות של עכברי מעבדה שניזונו מתפריטים שונים, הוכיחו חוקרים כ לשעון הביולוגי המסוות את חילוף החומרים יש השפעה כה משמעותית על המטבוליזם שהיא אף בעלת “קדימות על פני ההשפעה של צריכת השומן”, כלומר אכילה בתזמון מתאים, אפילו של אכילה עתירת שומנים, עשויה לסייע לויסות המשקל, ירידה במשקל או שמירה על המשקל כ”ככלי טיפולי למניעת השמנה בקרב אנשים”.
במחקר עלה כי קבוצת הניסוי שאכלה ארוחה “גדולה” עתירת שומן אחת ליום בתזמון כלשהו, ולאחריו בימים הבאים אכלה בתזמון דומה (בתוך טווח של שש שעות) נהנתה מירידה במשקל וזאת אפילו בהשוואה לקבוצת הביקרות של העכברים שניזונו באופן חופשי מדיאטה דלת שומן.
הממצאים פורסמו בכתב העת היוקרתי FASEB Journa על ידי קבוצת חוקרים ישראלים מן האוניברסיטה העברית בירושלים בהובלתו של הפרופסור אורן פרוי והפרופסור זכריה מדר.