ממצאי מחקר חדש מוכיחים כי אבץ מסייע בהקלת תסמיני הצטננות – התקררות
כיצד יכול אבץ לסייע כנגד תסמיני הצטננות? מה השפעת אבץ על משך ההצטננות ואיך הוא משפיע על ילדים ? ממצאים מחקרים שונים שפורסמו בעבר העלו כי לתכשירים שונים שמכילים אבץ כמו טבליות למציצה יש השפעה מסוימת על הפחתת משך ההתקררות- הצטננות.
ממצאי מחקר מטא-אנליזה חדש שהתפרסם החודש מעלה כי צריכת אבץ דרך הפה אכן עשויה להפחית בקרב מבוגרים את התסמינים של ההצטננות אולם עלול להוביל בשכיחות גבוהה גם לתופעות לוואי כמו טעם רע בפה ובחילה.
במחקרם בחנו החוקרים 17 ניסויים שעברו רנדומיזציה ובקרה כפולי סמיות וכללו 2121 נבדקים בני גיל שנה עד גיל 65 על מנת לקבוע את היעילות והבטיחות של השימוש באבץ בטיפול בתסמיני התקררות – הצטננות.
ממצאי החוקרים העלו כי בהשוואה לתרופות דמה (פלסבו), אבץ הפחית באופן משמעותי את משך הזמן שבמהלכו סבלו הנבדקים מתסמיני הצטננות. החוקרים מצאו כי כמויות גבוהות יותר של אבץ מיונן ionic zinc היו יעילות יותר בהשוואה למינון נמוך, להפחתת תסמיני המחלה.
יחד עם זאת החוקרים מציינים כי אפקט זה היה מתון יחסית בשל הטרוגניות התוצאות ואיכות ההוכחות. החוקרים מצאו כי אבץ לא הפחית את התסמינים של הצטננות בקרב ילדים, והדגישו כי יותר שימוש בו היה קשור לתופעות לוואי כמו טעם רע בפה ובחילה.
ממצאי המחקר התפרסמו בכתב העת של איגוד הרופאים הקנדיים CMAJ על ידי חוקרים מהמחלקה למחלות מדבקות ומהמחלקה הפדיאטרית (מחלות ילדים) בבית החולים לילדים בטורנטו קנדה, ומהמחלקה לאפידמיולוגיה קלינית וביוסטטיסטיקה ומחלות זיהומיות באוניברסיטת מקמאסטר בעיר המילטון, שבאונטריו קנדה.